Херцеговци једногласни: Координациони одбор усваја национални, културни и привредни програм

  • Састанак Одбора за координацију рада херцеговачких урружења и завичајних клубова одржан је 13.11. 2014. године са почетком у 18 часова у просторијама Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, са седиштем у Новом Саду.

udruz

Са једног од претходних састанака (Фото: Слободна Херцеговина)

 

 

Састанку су присуствовали: Владко Глоговац и Милорад Лазаревић иу Удружења Коњичана, Рајко Бјелица и Урош Милојевић из Удружења Херцеговаца из Зрењанина, Милан Гутић и Душко Корњача из Удружења Чајничана. Боривоје Вукајловић и Сретен Пиштало из Удружења Херцеговац из Суботице, Светозар Црногорац из Клуба Гачана из Београда и Ђорђо Радојичић председник Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији и председник Одбора за координацију рада удружења.

За састанак је предложен следећи дневни ред:
1. Усвајање Програма рада Одбора за координацију и договор о даљем раду;
2. Разно;
Дневни ред је допуњен тачком Усвајање записника са претходног састанка Одбора.
Дневни ред је једногласно усвојен са допуњеном тачком.

У вези са првом тачком дневног реда, једногласно је усвојен записник са претходног састанка Одбора.

У вези са другом тачком дневног реда, председавајући је реч дао Светозару Црногорцу да образложи предложени Програм рада Одбора за координацију, који је члановима послат уз позив за састанак. Након образложења предлагача, председавајући је отворио дискусију у вези са предложеним. У дискусији су учествовали сви присутни чланови Одбора за координацију.

Владко Глоговац је предложио да се у Програм рада уврсти и изградња спомен капеле у Коњицу чији је инвеститор радова Удружење Коњичана, а отварање је предвиђено за 10. мај. Душко Корњача из Удружења Чајничана изразио је неслагање са границама Херцеговине, онако како је она данас организована и сматра да би требало прецизирати и дефинисати које територије сматрамо херцеговачким православним духовним простором, те израдити стратегију која се односи на економију и основне националне интересе, као што су: језик, писмо, породица, наталитет.

Сретен Пиштало из Удружења Херцеговаца из Суботице предложио је да Програм рада допуни сегментима који се односе на културу, образовање и науку.

Став свих учесника у дискусији је да је предложени програм обиман и свеобухватан и да би, ради лакше реализације, идеје требало груписати према категоријама. Милан Гутић је предложио три категорије за груписање идеја, и то: национална питања, привреда и култура. Предложио је и састав радних група које би до следећег састанка сачиниле стратегију за сваку категорију.

У групу за национална питања предложени су: Душко Корњача, Светозар Црногорац и Сретен Пиштало.

У групу за привреду предложени су: Ђорђо Радојичић, Милорад Лазаревић и Милан Гутић. У групу за културу предложени су Рајко Бјелица, Урош Милојевић, Боривоје Вукајловић и Јованка Иванишевић.

Предлози су једногласно прихаваћени и договорено је, да за следећи састанак, који ће бити одржан 28.11.у Зрењанину (време одржавања састанка биће прецизирано накнадно) свака група изнесе своје предлоге за рад из наведених области.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар