Видовдан у Сечњу: Амбасадор Белорусије на академији

  • Међу бројним званицама које су својим присуством увеличали овогодишње обележавање Видовдана у Сечњу, били су амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушeв (са породицом), градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и председник општине Житиште Митар Вучуревић.

DSC06608

Његову екселенцију белоруског амбасадора, председник општине и домаћин видовданске свечаности Предраг Милошевић дочекао је на улазу у Сечањ, где су високог госта поздравили и Ивана Жигон са „Косовским божурима“, чланови КУД-а из Крајишника и Сечња, девојке у народној ношњи, с хлебом и соли, и песмом.

DSC_4432

Иначе, цео недељни дан је протекао у знаку Видовдана.

DSC_4388

 

Пре подне је у цркви Светог Димитрија одржана свечана литургија коју је служио месни свештеник Иван Мучалов; он је потом примио госте у парохијском дому, а у пригодном програму учествовали су и Ивана Жигон са „Божурима“, хор жена мироносица, дечји црквени хор „Свети Сава“.

DSC_4471

 

DSC_4465

Централни пак догађај био је свечана академија у Дому културе, на којој су уз поменуте учествовали и Јелена Жигон, као и песник Божо Глоговац, а водитељ Миленко Кришан је пренео и поздраве Славомира Гвозденовића, песника и посланика Срба у парламенту Румуније.

DSC_4451

Присутне је поздравио и свештеник Мучалов, а у свом топлом обраћању амбасадор Чушов је истакао да су Срби и Белоруси братски народи, и да његова земља никада неће признати независност Косова.

DSC_4441

 

Предраг Милошевић је поздравио присутне, и посебно захвалио амбасадору Белорусије, који је својим доласком одао почаст једној малој средини и уважио њене грађане. Чушев и Милошевић су разменили поклоне, а потом је челни човек локалне самоуправе, по традицији, уручио награде најбољим ђацима,  „вуковцима“ с подручја општине, које се састоје од књига и новчаног износа.

DSC_4392

 

Вуковци

Награђени добитници „Вукове дипломе“ из ОШ су: Андреа Живојин, Анђела Шварц, Нина Гајевић („Иво Лола Рибар“ Сутјеска), Јелена Живанов, Јелена Кукољ, Младен Чучковић („Стеван Алексић“ Јаша Томић), Борис Ференчев, Дамир Салоња, Стефан Пјевач („Жарко Зрењанин“ Бока), Уна Угарчина, Никола Јерковић („Славко Родић“ Крајишник), Сара Шекеровић и Павле Вуковић („Алекса Шантић“ Сечањ).

DSC06635

Награђени вуковци средњошколци: Теодора Лашанц, Милица Николић, Тамара Сворцан, Димитрије Банчов, Милица Рујевић, Дамјан Малешевић („Вук Караџић“ Сечањ), Стефан Родић, Анета Козина, Бранислава Радивој ((Зрењанинска гимнзија), Никола Грујичић (Економска школа Зрењанин) и Бојана Саматовић (Медицинска школа Зрењанин).

 Текст и фото: С. М.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар