Београд: Научни скуп посвећен истини о сребреничким догађајима

  • Музеј жртава геноцида у Београду и Фонд стратешке културе организоваће у суботу, 4. јула, у Београду конференцију „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“ ради утврђивања пуне истине и чињеница о догађајима у Сребреници, мимо медијског, регионалног или локалног контекста.

    bgd

Циљ конференције, која ће окупити стручњаке из области одбране, историје, безбједности, новинарства и религије, јесте да се укаже и на српске жртве у сребреничком крају, као и на то да није било геноцида над муслиманима, саопштили су организатори.
Вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић рекао је данас на конференцији за новинаре да, уколико се неко пита откуд Музеј у организацији оваквог догађаја, одговор лежи у његовим законским овлашћењима и праву да утврђује истину о страдању српског и несрпског становништва и у сукобима на простору бивше Југославије.
„Ако говоримо о геноциду, онда можемо говорити о збрисаним српским селима и геноциду над Србима у сребреничком крају“, истакао је Ђурић.
Александар Павић, представник Фонда стратешке културе у Србији, који је дио московског института „Ломоносов“, истакао је да је неопходна пуна истина о Сребреници, без „медијских дискурса“.
Павић је навео да је позив за учешће на скупу упућен и појединим представницима „друге стране“, међу муслиманима, али да нико није потврдио учешће.
Студент треће године београдског Правног факултета Марко Шукало, један од 2.000 студената потписника петиције којом су позвали предсједника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића да не присуствују обиљежавању годишњице догађаја у Сребреници, истакао је да би одласком на комеморацију највиши државни званичници прећутно „признали да су Срби геноцидан народ, у рангу са Нијемцима или Турцима“.
„Геноцид подразумијева неселективно убијање, а српска војска није убијала жене, децу или старце“, рекао је Шукало.
Он је истакао да није циљ негирати злочин, него да се не смије дозволити да Срби у Европу уђу као геноцидан народ.
Конференција „Сребреница 1995-2015“ биће одржана 4. јула у београдском хотелу „Лајф дизајн“ са почетком у 10.30 часова.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар