Удружење бораца тражи градњу јединственог споменика црногорском слободару

  • Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе обиљежило је у слободарском Никшићу 13. јул – Дан државности Црне Горе и Дан устанка народа Црне Горе полагањем цвијећа на спомен плоче легендарним црногорским и херцеговачким јунацима Новаку Рамову Јововићу и Стојану Ковачевићу крај Саборне Цркве Светог Василија Острошког Чудотворца и на споменик под Требјесом родољубима стријељаним 1941/1944. године од стране италијанског окупатора, међу којима је и Љубо Чупић чији је пркосни осмјех остао да вјечно кријепи слободу.

На овај свијетли датум, Удружење упућује иницијативу Влади Црне Горе да изгради јединствени споменик црногорском борцу – слободару који је кроз вјекове бранио Црну Гору и државне заједнице у чијем је саставу била Црна Гора. Такав споменик, симболизовао би снагу оружја и родољубља црногорских бораца у многим одбрамбено – отаџбинским ратовима и објединио борце који су у борби са турским поробљивачем извојевали независну државу Црну Гору на Берлинском конгресу 13. јула 1878. године и борце који су масовно и непоколебљиво устали 13. јула 1941. године да одбране слободу и част Црне Горе од италијанског окупатора и присталица Секуле Дрљевића који су дан раније пољубили скуте фашисте Пирца Биролија и предали му срце Црне Горе – Његошево Цетиње.

Како је политика Јосипа Броза Тита у Црној Гори 1948. године резултирала Голим отоком на коме су масовно утамничени, мучени и убијани тринаестојулски устаници, борци НОР-а и недужни грађани, страдали због политичког става, изговорене, односно подметнуте ријечи, Удружење апелује на државне органе Црне Горе да под хитно припреме и донесу акт о њиховој рехабилитацији. Битно је морално, а не материјално обештећење и ред је да макар неколико њих за живота дочека да држава Црна Гора зажали због неправде и терора који су им нанесени.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар