Додик и Грабар-Китаровић потврдили градњу ХЕ Дубровник 2

  •  Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци с предсједницом Републике Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

dodik kolinda

 

На састанку су доминирала питања сарадње, посебно у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре. С тим у вези заједнички је истакнута потреба што скорије изградње моста на ријеци Сави, који повезује Хрватску и РС. Изражено је очекивање да ће проблеми који су пратили реализацију овог пројекта бити превазиђени, да ће најфреквентнији гранични пријелаз у БиХ изградњом тог моста бити растерећен.

Питање сарадње у области енергетике такође је било једна од тема о којима је посебно било ријечи, с нагласком да енергетски пројекти могу бити и јесу добра спона у односима РС-а и БиХ с Хрватском. Једна таква повезница бит ће изградња ХЕ Дубровник 2, о којој је раније потписан и меморандум о сарадњи.

Реконструкција ратом порушених објеката и одржив повратак Хрвата, као и положај Хрвата у РС-у али и положај Срба који су избјегли из Хрватске у РС и проблеми са којима се они суочавају, такођер је била тема о којој је данас било говора.

Састанку су присуствовали и предсједник Народне скупштине РС-а Недељко Чубриловић, предсједница Вијећа народа РС-а Нада Тешановић, премијерка РС-а Жељка Цвијановић, те министри за правду Антон Касиповић, индустрију, енергетику и рударство Петар Ђокић, саобраћај и везе Неђо Трнинић, избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и потпредсједник РС-а из реда хрватског народа Јосип Јерковић.

Додик: Састанак са делегацијом Хрватске – добра порука за многе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данашњи састанак са делегацијом Хрватске, коју је предводила предсједник Колинда Грабар Китаровић, био веома добар и да је унио довољно елемената за додатно разумијевање свих проблема који су од заједничког интереса.

Додик је нагласио да је веома важно да је данас у посјети Бањалуци била предсједник Хрватске, јер то говори о уважавању управо онога што јесте БиХ и то би могло да буде добра порука и за многе који долазе у БиХ да на овај начин приступе реалности.

Предсједник Српске је у изјави Срни рекао да је током данашњег састанка делегација Српске и Хрватске разговарано и о енергетским и инфраструктурним пројектима који су од интереса и за Српску и за Хрватску, одрживом повратку, као и даљем развоју и јачању сарадње.

„Разговарали смо и о пројектима за које Република Српска има интереса а који се остварују преко институција БиХ, а то су прије свега инфраструктурни пројекти, саобраћајни коридори“, рекао је Додик Срни након састанка са делегацијом Хрватске у Бањалуци.

Предсједник Српске је нагласио да је и питање енергетике свакако веома интересантно и за Српску и за Хрватску, а то се посебно односи на пројекте гдје постоје додирне тачке и заједнички интерес, а гдје су већ раније вођени разговори.

„Примјер је сарадња коју имају Хидроелектране на Требишњици са Електропривредом Хрватске, а коју би требало проширити и радити на изградњи неких нових пројеката“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је данас разговарано и одрживом повратку и статусу људи који су избјегли из Хрватске или су из Републике Срске отишли у Хрватску, као и начинима и могућностима како им помоћи.

„Реално гледано проблем избјеглица треба посматрати животно. Данас се враћају искључиво старија лица, док су се млади интегрисали у друштво у које су дошли, запослили се или иду у школе, имају своје пријатеље и они углавном остају у тим новим мјестима гдје су се настанали“, рекао је Додик, нагласивши да питање избјеглих и расељених лица свакако не треба да буде затворено ни у Српској, ни у Хрватској, нити се оно може затворити док проблем повратка не буде ријешен.

Он је рекао да људима треба омогућити повратак и створити им услове за одржив повратак.

Према његовим ријечима, састанак у Бањалуци био је и прилика да се разговара и о међусобним српско-хрватским односима, јер је, како је рекао, познато да су ова два народа кроз историју најважнија на овом простор у политичком смислу.

„Очигледно је да је стварање Хрватске, Републике Српске и обнова Србије као државе у територијалном смислу ријешило проблеме односа Срба и Хрвата, те да су остали неки проблеми који се тичу прошлости, односно тумачења чињеница из прошлости, али данас је неопходно радити на питањима будућности. Потребно је ријешити ствари које се могу ријешити, као што је на примјер питање разграничење, проблем који рецимо ми имамо у Костајници, те питање које Хрватска и БиХ имају код Неума“, рекао је Додик.

Он је додао да постоји и проблем границе између Србије и Хрватске, те да би се требало активирати на тим питањима и свакао обезбиједити да сарадња двије државе крене што је могуће боље и на привредном и на политичком плану.

Предсједник Српске је оцијенио да Хрватска као чланица ЕУ и европска земља на европским форумима сигурно може на најбољи и најадекватнији начин да представи ситуацију у БиХ с обзиром на то да још постоји велики интерес и Брисела и европске јавности.

Извор: Независне новине

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар