УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ГОДИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Не брукајте Црну Гору, ослободите заробљене споменике

  • Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе (Удружење) и породица бораца погинулих у ратовима 1991/1999 године упутило је отворено писмо предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу које преносимо у цијелости.

    Споменик у Даниловграду (www.ubr.co.me)

Господине предсједниче Владе,

У име Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе (Удружење) и породица бораца погинулих у ратовима 1991/1999 године обраћам Вам се захтјевом да нам омогућите да 24.марта 2020. године у 12. часова, положимо вијенце на споменике у касарнама Војске Црне Горе (ВЦГ) у Маслинама – Подгорица и Даниловграду. Достојанствено, како заслужују погинули војници ЈНА и ВЈ чија се имена налазе на споменицима, не реметећи редовне активности ВЦГ.

Подсјећамо Вас да се наведена манифестација, на исти дан, а у сарадњи са Војском Југославије и ВЦГ, годинама несметано одвијала и да је усмена забрана исте започела са мандатом Владе на чијем сте челу и именовањем Предрага Бошковића за министра одбране. Очигледно, ради се о политичкој одлуци која је супротна Закону о спомен обиљежјима, црногорској традицији, етичком кодексу државних функционера и цивилизацијској тековини уважавања ратних жртава. Зато Вас јавно молимо – не повређујте поново већ повријеђене, не брукајте Црну Гору пред свијетом и ослободите заробљене споменике.

Подсјећамо Вас да је споменике у поменутим касарнама подигла Друга армија ВЈ са командом у Подгорици у сарадњи са Удружењем и да су на њима уписана имена погинулих војника из Подгорице и других крајева Црне Горе и Југославије који су из тих касарни упућени на ратишта. Ти споменици имају статус објеката од јавног интереса које је држава дужна да штити, а намјена им је трајно одавање признања погинулим војницима, историјско свједочење о ратовима из деведесетих и промовисање патриотизма.

Упозоравамо Вас да министар одбране Бошковић, који испред Владе у континуитету провоцира Удружење и насилним методама од ВЦГ прави партијску војску, не преза ни од дискриминације породица палих бораца, на начин што је од забране полагања вијенаца изузео породицу војника Саше Стајића из Београда, који је погинуо у даниловградској касарни 24. марта 1999-те године. Удружење има са том породицом пријатељске односе, а ово саопштавамо да укажемо на самовољу министра Бошковића и његову манипулацију том породицом у циљу прикривања одговорности њему лојалног официра ВЦГ за погибију војника Стајића.

Нема силе господине Марковићу, која ће Удружење спријечити да брани достојанство и евоцира успомене на пале саборце, којима ћемо одати дужну пошту и 24. марта текуће године. Тај дан смо одабрали јер је он симбол насилног разбијања велике и мале Југославије од стране водећих држава НАТО-а и сецесиониста које је однијело животе преко 300 војника ЈНА и ВЈ из Црне Горе.

Овај допис чинимо јавним, како би породице палих бораца и шира јавност знала да је Удружење тражило сарадњу са Владом, а да сте Ви до сада одговарали 100% дискриминацијом игноришући представке Удружења и не издвојивши за четири године из државног буџета ни један ценат за програмске активности Удружења. Како ћете се однијети према овом допису остаје да се види, као што ће се видјети и наша реакција.

Подгорица, 29.2.2020.
Радан Николић, директор

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар