УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА ЦГ: Процесуирати починиоце нереда на Цетињу и потписати Темељни уговор са СПЦ

  • Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, његова Демократска партија социјалиста и политички и криминогени привесци покушали су 5. септембра да на непријављеном скупу на Цетињу, насилно спријече устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру. И све то у циљу дестабилизације Црне Горе, као прве фазе планираног државног удара, истиче се у саопштењу Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе

Радан Николић (ФОТО: Велиша Кадић / Новости)

Од пораза на прошлогодишњим парламентарним изборима, скоро да нема кривичног дјела против слободе вјеровања и исповиједања вјере, јавног реда и мира, опште сигурности људи и имовине, државних органа, уставног уређења и безбједности Црне Горе, које Ђукановић и његове присталице у континуитету не чине, што обавезује актуелну власт на евидентирање и процесуирање починилаца.

Нико, у историји Црне Горе, није тако пред свијетом и патријархом Порфиријем обрукао Црну Гору као Ђукановић и његове присталице подмећући са Туђмановим евивашима кукавичко јаје Његошевом Цетињу.

Два дана након протеста јасно је да је главни организатор Мило Ђукановић и да су протестанте свих вјера, од којих двотрећинска већина није била са Цетиња, предводили његови политички активисти, носиоци бивше власти на државном и локалном нивоу – тамничари и пљачкаши Црне Горе. Јасно је и то да је покушај спречавања устоличења митрополита Јоаникија првенствено био у функцији политичког циља, дестабилизације Црне Горе и рушења актуелне власти зарад повратка изгубљених политичких позиција које су им обезбјеђивале недодирљивост пред законом и очување и умножавање нелегално стеченог богатсва.

По пропасти свог разбојничког и превратничког наума, Ђукановић се зато окомио на црногорску Владу, полицију и војску покушавајући да пред јавношћу насилне протесте својих присталица, којима је командовао његов савјетник Вељовић, представи као мирне протесте грађана Цетиња. На крају, иритиран звонима Цетињског манастира у част устоличења митрополита Јоаникија, Ђукановић је покушао да охрабри своје присталице, изјавом да су то заправо „звона упокојења мисији СПЦ и цетињске митрополије у црногорском пријестоном граду“. Јасно је Ђукановићу, да од тога нема ништа и да је на Цетињу доживио нови пораз који заправо води галопирајућем упокојењу његовог политичког ауторитета, због чега губи контролу и даље остаје велика пријетња Црној Гори са владавином права.

Та пријетња се мора отклонити што обавезује Владу и парламентарне странке које чине скупштинску ваћину на међусобно поштовање и јединствено дјеловање, којег нажалост још нема јер се страначки циљеви стављају изнад итереса државе и грађана. Зато, осим истраге и санкционисања организатора незаконитог окупљања на Цетињу и починилаца напада на полицију, очекујемо договор свих носилаца власти, који ће вратити Демократски фронт у парламент, како би у цјелини били реализивани циљеви и задаци законодавне и извршне власти у складу са Уставом и законом.

Користимо прилику да одамо јавно признање црногорској полицији и Влади Црне Горе на предузетим мјерама у циљу обезбјеђења устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру. Митрополиту честитке на устоличењу и држању, а патријарху Српске православне Цркве Порфирију извињење због непријатности којима га је изложио актуелни предсједник Црне Горе ћуди отроване Мило Ђукановић.

Дешавања на Цетињу упозоравају да је крајње вријеме да Влада Црне Горе и Српска православна црква потпишу темељни уговор који би Митрополији црногорско – приморској и другим епархијама СПЦ у Црној Гори обезбиједили заштиту и помоћ државе Црне Горе у остваривању својих вјерских и других права.

 

Подгорица, 7.9.2021. године.

 

Радан Николић, директор

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар