Насљеђе: Основано удружење дјеце погинулих бораца

  • У Требињу је вечерас основано Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, прво овакво удружење у Републици Српској, а за предсједника је изабран Саша Пешикан.

    naslijedje

    За предсједника изабран Саша Пешикан (у средини

Према његовим ријечима, на самоорганизовање су се одлучили незадовољни положајем дјеце погинулих бораца, која и двадесет година након рата не могу да остваре своја законом гарантована права.
„Првенствео, око 80-оро дјеце погинулих бораца из Требиња још је на бироу за незапослене, а много њих ради код приватника за неке мале плате. Помагаћемо наших члановима у остваривању права на стамбено збрињавање, али и информисати их о свему што се тиче њихових права, јер многи нису довољно упућени“, истакао је предсједник друштва.
У удружењу тврде да је оно основано на ванполитичком и ванстраначком принцпипу, те да нема мјеста спекулацијама да иза самоорганизовања дјеце погинулих бораца стоје било какви други циљеви изузев борбе за законом гарантоване привилегије.
„Било је разних питања на тему – ко стоји иза овога? Могу само рећи да иза овога стоје дјеца погинулих бораца. Дакле, у овом удружењу нема мјеста ни за какву политику и било какве друге интересе осим интереса дјеце погинулих бораца!“, катогоричан је Пешикан.
Он је додао да је вечерашњој оснивачкој скупштини присуствовало 63 дјеце погинулих бораца од око двије стотине колико претпоставља да их има у Требињу.
Предстоје им, истиче, активности на изради коначне базе података са информацијама о социјалном статусу сваког дјетета погинулог борца, како би потом могли са конкретним захтјевима да наступају према институцијама и јавним предузећима у остваривању својих права.
naslijedje3
„Главно је да сви знају да смо ту, да нас има доста, да ћемо се борити да своја права и да нећемо дозволити да нас прескачу на разним конкурсима. Ако се тако нешто деси, вјерујте да ћемо доћи пред сваку установу, институцију или јавно предузеће и тражити одговор на питање – зашто је неко запослен прије било ког од дјеце погинуглих бораца“, истакао је Пешикан.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар