ХЕРЦЕГОВАЧКИ КНЕЗ УПУТИО ПИСМО ЦРНОГОРСКОМ ПРЕМИЈЕРУ: Ако нам не дају да будемо једно, онда морамо бити заједно!

  • Отворено писмо Родољуба Драшковића, кнеза Херцеговине предсједнику Владе Црне Горе Здравку Кривокапићу преносимо у цјелости:

 

Поштовани предсједниче,

Није мали број догађаја када су кроз нашу заједничку историју очи Херцеговине и Херцеговаца биле упрте у Црну Гору и обрнуто. Херцеговини је Црна Гора више од сусједа, а често и више од саме себе, јер су са овог парчета истока долазили слободарство, надања и прегнућа од чега је често зависила и судбина Херцеговине и стање духа Херцеговаца. Исто тако, Херцеговина је у грчу и болу патила и дубоко учествовала у црногорским недаћама и историјским голготама.

Неизмјерне емоције, енергију и блискост историја је небројено пута потврдила и свједочила да су увијек Херцеговина и Црна Гора дисале једном душом.

Сва чула и срце народа Херцеговине посљедњих дана били су подешени на црногорску фреквенцију са зебњом, страхом и бригом да у колијевци чојства и јунаштва не потекне братска крв. Свједок сам бесаних херцеговачких ноћи и излива бескрајне радости и поноса, што је првенствено Вашом заслугом, мудрошћу, храброшћу и непоколебљивошћу у Христовој вјери, свечано устоличен Ваш и наш митрополит, његово преосвештенство Јоаникије.
Рођен у срцу Херцеговине трајаће на трону Светог Петра Цетињског, снажно грлећи Херцеговце и Црногорце у вјерском, судбинском и животном смислу, чинећи насједним и вјечно нераздијељеним.

Честитам Вам на Вашем немјерљивом доприносу, да овај велики чин и празник тако христолико засија свјетлошћу која пуни срца и даје наду да су пред нама дани прегнутог рада и бољег живота. Пословне активности у мојој Херцеговини и исто толико мојој Црној Гори немају само уобичајену економску димензију. У њима су уткане и метафизичке компоненте, па ме то чини још срећнијим и још успјешнијим, а догађај од 05. септембра ове године даје ми снагу и мотивацију да те компоненте никад не занемарим. Са оваквом пословном филозофијом, тежећи хармонију циљева и резултата спреман сам да још активније учествујем у достизању економског и сваког другог благостања и у Херцеговини и у Црној Гори. Желим да знате да сам на овом пољу још отворенији и још спремнији за нова дјела.

На крају, примите изразе мог дубоког уважавања за све што чините и што намјеравате чинити на функцији предсједника Владе Црне Горе, а нарочито за повратак повјерења, поштења, људског достојанства и грађанске слободе.

Родољуб Драшковић,
Кнез Херцеговине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар