У БИЈЕЉИНИ ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ХЕРЦЕГОВАЦА „ЈОВАН ДУЧИЋ“

  • Уз учешће више од 200 чланова, у Бијељини је 30. јануара 2023., године одржана оснивачка Скупштина Удружења Херцеговаца у Бијељини „Јован Дучић“.

Поред свечарске атмосфере и подсјећања на Херцеговце који су славу своје земље проносили од Херцеговине до Семберије и даље, широм свијета, изабрано је и руководство, односно, утврђени циљеви Удружења.
За предсједника је изабран угледни привредник и хуманиста Спасоје Албијанић који је у бесједи најавио да ће превасходни циљеви Удружења бити његовање духовности, културе и традиције мјеста из којих чланови потичу, као и дубље повезивање Семберије и Херцеговине – завичаја из ког су потекли и завичаја у којем сада живе.
– Ми јесмо Херцеговци по осјећању, али ми смо и Семберци, јер живимо у Семберији. Желимо да направимо чврст мост између наша два краја, јер су наше везе испреплетене вијековима заједништва. И само мјесто оснивања Удружења има дубоку симболику, јер ова библиотека носи име по Филипу Вишњићу, пјеснику-гуслару Семберцу, а Херцеговина је гусларски крај. Циљ нам је и привредно, спортско и свако друго сабирање људи из наша два краја, као и култура сјећања на наша страдања и велике људе које је Херцеговина изњедрила – поручио је Албијанић.
Предсједник Управног одбора биће проф. др Димитрије Ћеранић, са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. У пригодном обраћању, Ћеранић је истакао да је Семберија одувијек отворена за сваког добронамјерног човјека који је био спреман да у овом плодном крају развија своје способности.
– Нама је Херцеговина мајка, а Семберија отац. Херцеговци су се вијековима селили, али себе нису раселили. Ми желимо да спајамо, а не да раздвајамо и, у духу Саве Владиславића, који је раздвојио Кину и Русију, а у ствари, вјечно их спојио, тако и ми српске крајеве желимо да спајамо са Херцеговином и Семберијом и да, заједно са другим херцеговачким и завичајним удружењима, донесемо још више културе, привредног напретка, спортских догађаја, како би наша Семберија остала плодно тло за пламен Светог Саве који је упаљен прије осам вијекова. Прошлост нисмо наслиједили од предака, већ позајмили од потомака и у том духу, ово је само прво од наших будућих саборовања – истакао је Ћеранић.
Скупштину је, у име епископа зворничко-тузланског Фотија, благословио свештеник Синиша Шаренац, а обратили су се и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић који су најавили да ће ово завичајно Удружење имати подршку градске извршне и законодавне власти за своје активности.
Сједиште Удружења биће у Улици Милоша Црњанског, а са Скупштине је упућен позив становницима Семберије и Мајевице који су поријеклом Херцеговци и свима који воле Херцеговину да се укључе у његов рад.
УДРУЖЕЊЕ ХЕРЦЕГОВАЦА БИЈЕЉИНА / ФБ
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар