У Београду основано удружење „Романија“

 

  • У Београду је данас основано завичајно удружење „Романија“, чији је циљ очување идентитета, одржавање што ближих веза са родним крајем и афирмација економских, културних и свих других односа Републике Српске и Србије. Удружење чине људи који су поријеклом са Сокоца, Хан Пјеска, Рогатице, Пала и других мјеста око Романије. За предсједника Удружења изабран је Винко Пандуревић, за предсједника Скупштине проф. др. Милован Станишић, а за замјеника предсједника Скупштине Мирко Боровчанин.

 

 

Поздрављајући учеснике оснивачке скупштине, замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да у Београду, који је главни град свих Срба, живи „између 10.000 и 15.000 Београђана и Београђанки који су са подручја Романије“.

– То су добри Београђани и Београђанке, који су дали велики допринос развоју нашег града. С обзиром на то да је Београд главни град свих Срба, веома је важно да се наши људи организују и његују везе са подручјима из којих потичу – рекао је он и додао – Уколико ми не водимо рачуна једни о другима, други о нама неће водити рачуна.

Према његовим ријечима, на тај начин ће се дати додатни допринос специјалним везама које његују Србија и Република Српска, које су засноване на Дејтонском споразуму.

 

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић честитао је Романијцима у Београду оснивање удружења, које, како је рекао, за Представништво представља још један простор гдје ће моћи врло успјешно да раде на подстицању и јачању веза Српске и Србије.

– Удужење „Романија“ ће имати подршку Представништва за реализацију свих програмских активности, како на одржавању везу са завичајем и промовисању завичаја у средини гдје су се трајно опредјелили да живе, тако и у настојању да дају пуни допринос развоју Србије.

Шеф Представништва Цицовић је посебно нагласио улогу свих завичајних удружења, па сада и удружења „Романија“ на очувању националног идентитета:
– Рад на очувању завичајне традиције је и потребан, и значајан, а најзначајнији рад свих нас је његовање и очување језика и писма, вјере и културе српског народа с двије стране Дрине, јер је у времену у којем живимо и највећи и најопаснији притисак на те наше вриједности.

 

Предсједник новооснованог удружења Винко Пандуревић поручио је да је један од циљева „Романије“ да оствари најбољу могућу сарадњу са градским и општинским органима Београда, као и са руководством општина у завичају и нагласио да ће удружење бити отворено за све.

– Узори у нашем раду биће слободарски дух и предузимљивост наших завичајних предака, који су, прије свега, цијенили слободу и правду и свој народ, како из старих, тако и из нових дана, као и слободарски дух српског народа у цјелини – рекао је Пандуревић.

Он је навео да дуги низ деценија људи са простора Сарајевско-романијске регије живе у Србији, своју су судбину везали са Србијом и дали знатан допринос развоју друштва, али и одржавању везе са завичајем.

– Друга и трећа генерација рођена у Србији има свој завичај и мјесто рођења које је далеко од завичаја њихових родитеља, бака и дједова. Зато смо се ми окупили овдје да учинимо све да се оствари чврста нит повезаности свих генерација које живе у Србији са Сарајевско-романијском регијом и завичајем наших очева – рекао је он.

 

Градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је увјерен да ће удружење остварити своје циљеве и указао да су околности учиниле да су Романијци масовно одлазили са тог простора, што је условило то да велики број њих данас живи у Београду.

Он је нагласио да је Сарајево, према попису из 1991. године, имало 156.000 Срба и био други град по броју Срба иза Београда.

– Данас је Источно Сарајево са својих 65.000 становника, као једини град који у свом саставу има општине, бедем Републике Српске. Ми нисмо неко ко тражи помоћ, ми смо дошли да вам кажемо да вас осјећамо као наше грађане. Тамо сте нам добродошли, да ли као неко ко ће доћи да одређено вријеме посјети свој завичај или неким другим поводом. Заједно смо јачи – поручио је он.

Он је нагласио да је жеља да Источно Сарајево и Република Српска расту и остваре сарадњу са свим људима који су из тог краја.

Оснивачкој скуштини удружења „Романија“ у Београду присуствовали су данас и начелници општина Хан Пјесак Слободан Ђурић, Пале Бошко Југовић, Сокоца Милован Бјелица, посланик у Скупштини Србије Светозар Андрић и многи други.

Удружење Романијаца у Београду постојало је и раније, али годинама уназад није било активно.

Представништво Републике Српске у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар