У Барајеву одржана манифестација „Сачувајмо огњиште од заборава“

  • У организацији Удружења избјеглих, прогнаних, расељених и досељених лица “Ново огњиште” из Барајева у сали Културног центра ове општине одржано је 11. завичајно вече под називом „Сачувајмо огњиште од заборава“.

– Настојимо да сачувамо сјећање на мјесто одакле долазимо. То нам нико из срца не може узети. Барајево је објеручке прихватило стотине избјеглих лица како из Хрватске и Босне тако и са Космета. Родно огњиште није само кућа у којој смо рођени и одрасли, већ и родбина, пријатељи, драге комшије и колеге сви они са којима смо пили кафу, водили дуге и пријатељске разговоре, заједно ишли у школу… – рекла је у најави програма надахнута водитељка Данијела Станисављевић.

Након химне “Боже правде” у изведби Србских православних појаца, овај скуп је благословио мјесни свештеник Влада Димић, који је примјетио да има пуно симболике у чињеници да се ово сабрање дешава на велики православни празник Михољдан.

– Химна показује наш вапај и жељу да Господ буде у срцима нашим. На данашњи празник у коме славимо Светог Кирија Отшелника знамо да није сила у власти и сила у моћи, већ је сила у љубави и благослову Божијем. Сву тугу коју носите у срцу и недаће које сте понијели из вашег завичаја можете да надокнадите у међусобној љубави, у мјесту свог данашњег живљења, питомом Барајеву – поручио је отац Влада и позвао на молитве и пресветој Богородици позивајући окупљене на освештање Саборног Храма у Гунцатима заказано за наредно јутро.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да je “Ново огњиште” једно од удружења које настоји у оквиру својих могућности да његује и афирмише обичаје, традицију и културу нашег народа који је из разних разлога дошао у Србију и нашао своје мјесто на подручју општине Барајево.

– Упознат сам са чињеницом да је сваки пети становник ове општине прогнан са свог огњишта и када се узму у обзир и они који су прије ратних дешавања свој дом пронашли у Барајеву закључујемо да је велики проценат данашњих Барајеваца родом и поријеклом са оних простора на којима су некад живјели Срби. Барајево је позитиван примјер слоге, јер у њему живе грађани из свих подручја. Управо зато Србија и Република Српска треба још снажније и више раде на јачању духовног и културног јединства српског народа. Потребно је да превазилазимо подјеле међу нама, чувамо свој језик и писмо поштујемо своју Српску православну цркву. Треба да афирмишемо моралне вриједности наших предака, да се међусобно помажемо, уважамо, поштујемо и праштамо свјесни да само јединствени можемо да јачамо и као као држава и као народ – поручио је Линта.

Поруком “чувајући наше огњиште, чувамо и наш српски идентитет”, домаћим скупа и предсједник Удружења Јово Добријевић је гостима пожелио добродошлицу и захвалио се на помоћи Градској општини Барајево, Културном центру Барајево, као и бројним спонзорима који су помогли ову манифестацију.

У наставку програма публика је могла да ужива слушајући народног гуслара Славка Јекнића.

Стихове својих пјесама казивао је др Рајко Срдић.

Већ по традицији, још из времена док је Удружење Ново Огњиште водила прерано преминула Маријана Борковић у Барајеву је наступила мушка пјевачка група и фолклорна секција ЗУ” Банија”.

Публици се игром представио и један од млађих фолклорних састава КУД “Ћирило и Методије” из Бусија.

Млади из Бусија су пјесмом посвећеној јунацима са Кошара пробудили су емоције присутној публици.

Традиционално у Барајеву је наступила и мушка пјевачка група удружења “Подгрмеч” из Житишта.

Тереза Бабић рецитовала је стихове епске пјесме “Цар Лазар приволева царству небескоме”, а млади Никола Николић казивао је стихове пјесме “Плава гробница”.

Надахнут овим стиховима своје пјесме казивао је и Милош Бајић, који је указао да је “мајка Србија страдање доживјела много прије Крајишника“.

– У Маутхаузену је у Првом свјетском рату 1914. и 1915. године интернирано 55.000 Срба. На тамошњем војничком гробљу почива 8.000 српских војника. Овај логор послужио је као образац многим другим у којима су страдали цивили, а међу којима су и дјечји логори у Сиску и Јастребарском. Надахнут посјетом том гробљу објавио сам књигу “Крст и пет каменова” – рекао је Бајић.

Завичајну поезију обојену тугом и носталгијом казивао је пјесник Момир Крагуљ.

Да би догађај ипак био завршен у веселом расположењу побринуо се вокални солиста Драган Комазец који је мини концертом завичајних пјесама присутне подигао на ноге, заиграло се и коло.

 

Уочи самог програма у холу Културног центра Барајево отворена је и изложба сликара аматера инспирисана завичајем.

На дведесетак слика представљени су радови Горинке Николић, Анке Куколече, Мунјаз Јусовић, Славке Болић и Светлане Петковић.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: У Барајеву одржана манифестација „Сачувајмо огњиште од заборава“

Оставите коментар