САЧУВАЈМО ОБИЧАЈ-САЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ: Власаче чувају традицију Старе Херцеговине (ФОТО+ВИДЕО)

  • Након вечерњег богослужења у цркви Свете Петке почео је програм у парохијском дому. Вриједни домаћини потрудили су се да сваког госта дочекају са осмијехом на лицу, причом, пићем и јелом, а гостију је било са свих страна Старе Херцеговине.

Учествовале су мушке пјевачке групе из Љубиња, Невесиња, Бањана, Билеће, Гацка, Требиња, Фоче, народни гуслари, пјесници, здравичари.

Отац Никола Јанковић је у поздравној ријечи рекао да се као свештеник поноси што његови парохијани имају вјеру и што из те велике вјере произилази сабирање и дружење.

Предсједник Црквеног одбора при цркви Свете Петке на Власачама Перо Вуковић рекао је да се нада да ће ова манифестација трајати још дуго година и да ће бити пренесена на млађе генерације.

„Ово радимо из љубави према нашим прецима и зато смо убијеђени да ће то трајати. Кад смо почели многи су се чудили шта радимо, али ево из године у годину све је више учесника и посјетилаца што је доказ да смо на правом путу. Младих, који долазе, све је више и то показују на разне начине и увјеравају нас старије да ће они наставити са овим завичајним сијелом“, истакао је Вуковић.

По први пут на Власачама је мушко-женска изворна група „Бањани“ из Бањана међу којима је и дванаестогодишња Јелена Миљанић.

Осим што пјева ова дјевојчица је и гуслар, а своје умијеће на овом инструменту показала је на овом саборовању.

„Чула сам и видјела Бојану Пековић и она ми је дала инспирацију и почела сам да гуслам. Свидјеле су ми се пјесме и начин гуслања тако да желим да се и даље бавим овим народним инструментом“, поносно каже Миљанић.

На Власачама је била и мушка и женска пјевачка група Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће.

Чан женске пјевачке групе Радмила Бојовић рекла је да пет година долазе на ово дружење гдје се увијек лијепо проведу и стекну нова познанства и чују нове пјесме.

„Пјевамо разне пјесме о Билећи, Херцеговини, завичају и у нашем репертоару су заступљене старе изворне пјесме. Имамо и млади женски ансамбл јер наша је жеља да пјесме и обичаје преносимо на млађе генерације“, казала је Бојовић.

Предсједник Удружења за очување народне пјеме и игре „Сава Владиславић“ из Гацка Лазар Окиљевић је рекао да по други пут долазе код добрих домаћина на Власаче да пјесмом и игром дају свој допринос оваквој манифестацији.

„Путујемо широм Европе и српских земаља, али мало је ових села и обичаја гдје су распрострањени у овој нашој Херцеговини. Наша група његује изворну пјесму и изворну традицију“, нагласио је Окиљевић.

До раних јутарњих часова одзвањала је изворна пјесма на Требињским брдима.

Заказали су дружење наредне године на истом мјесту јер ко једном дође увијек се враћа.

Организатор традиционалног сијела је црквени одбор при цркви Свете Петке на Власачама.

Извор: Желимир К./Требињелајв
ФОТО И ВИДЕО: Илија Руњевац

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар