ПРЕДСТАВНИШТВО РС: Наступ на 64. Међународном београдском сајму књига посвећен јубилеју – 500 година Горажданске штампарије

  • У организацији Представништва Републике Српске ове године ће на 64. Међународном београдском сајму књига своја издања изложити и промовисати 43 издавача из свих дијелова Републике Српске.

На штанду Републике Српске и у салама за промоције имаћемо укупно 54 промоције, 42 на штанду и 12 у салама. На нашим промоцијама учествоваће 220 говорника који ће публици представити 114 наслова: 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова.

Свечано представљање репрезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у свечаној сали Београдског сајма 21. октобра у 12 сати, када ће у име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравити Млађен Цицовић, а у име Дабробосанске митрополије високопреосвећени митрополит г. Хризостом.

Овогодишњи наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига започеће пригодном бесједом министра просвјете и културе Републике Српске госпође Наталије Тривић.

Свечаном представљању наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму присуствоваће Златан Клокић, министар  за европске интеграције и међународну сарадњу, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере, Мила Петковић, начелник Општине Ново Горажде, чланови академија наука и умјетности Србије и Српске, генерали војске и полиције, истакнути аутори из Републике Српске и Србије и други гости и пријатељи књиге и читања.

Репрезентативни наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у знаку ПЕТСТОТЕ ГОДИШЊИЦЕ ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ, која је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске[1], па ће и прва промоција бити представљање дјела Староставне горажданске књиге(Ортографија и језик књига Горажданске штампарије), аутора др Биљане Самарџић, а потом и фототипска издања Служабника (1519), Псалтира (1521) и Молитвеника горажданског (1523).

Такође ћемо у хали 2, ниво Ц, у простору посвећеном изложбама приредити изложбу графика са првог Сабора графичара „Теодор Љубавић“ – Сопотница 2019 (Ново Горажде); аутори графика у част петстоте годишњице Горажданске штампарије су: академик Миливоје Унковић, Биљана Вуковић, Михаило Ракита, Сузана Вучковић, Слободан Радојковић, Ивана Станковић, Горан Kнежевић, Ирена Стопић Kнежевић, Маја Симић, Владимир Милановић и Олгица Стефановић. Изложбу је приредио Новица Kрунић у сарадњи са Општином Ново Горажде и Митрополијом дабробосанском.

Тематска разноликост је и ове године основна одлика књижевних и научних дјела која ће имати своје мјесто на полицама штанда Републике Српске у хали 2, ниво А.

Академија наука и умјетности Републике Српске ће представити зборник радова с темом специјалних паралених веза са Србијом, зборник радова о стању и перспективама развоја села у Републици Српској, па о високом образовању, настави историје у Републици Српској, српској филозофији или о филозофији код Срба, као и књигу Краћи фолозофски и политички списи, и два часопис: Савременим материјали и Грађа о прошлости Босне.

Друштво чланова Матице српске у Републици Српској представиће књигу о Сими Милутиновићу Сарајлији, о поетици отетог свијета, затим три зборника са научних скупова: о култури памћења и однос према историјским споменицима, о српском језику и књижевности данас, о српском језичком и књижевном наслеђу на простору данашње Црне Горе и свој часопис „Годишњак 8“.

Републички секретаријат за вјере Републике Српске представиће на Платоу Београдског сајма и на штанду Републике Српске књиге објављене уз подршку овог секретаријата. На Платоу ће се говорити о Књизи о стећку и тротомном дјелу Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског, а на штанду књиге Српски православни народ и црква у Сарајеву; антологији српског пјесништва о националном страдању у ХХ вијеку под насловом Ми знамо судбу и Прилози настави српског језика и књижевности VIII.

Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске представиће књигу Шта су скривиле? – Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бања Лука у мају и јуну 1992, а Организација старјешина Војске Републике Српске дјело Сребреница – стварност и манипулације, објављено на српском и енглеском језику.

Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске представиће књигу Бањалука центар Врбаске бановине, а Српско просвјетно-културно друштво у Београду дјело Српски идентитет.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево представиће најбоље романе овогодишњег конкурса „Златна сова“, као и друга своја издања, књиге поезије, књижевних студија и огледа, па и двије књиге намјењене најмађим читаоцима, а Музеј Републике Српске каталог Заборављени звук традиционалних инструмената и монографско издање  Змијање – Кочићево огњиште.

Комплетан програм промоција Представништва РС у Београду можете видјети овдје

Из Приједора долазе организатори традиционалне књижевне манифестације на Козари да представе изабрана дјела добитника својих књижевних награда, Матична библиотека Источно Сарајево долази с два романа и једном књигом разговора, приказа, кажа, бесједа и есеја, а бањалучка Бесједа ће представити своја издања, како из научних области, тако и белетристике, а једно издање говори о спорту што ће бити разлог на штад Републике Српске у суботу поподне дођу најпознатији фудбалери овог дијела свијета.

Удружење књижевника Републике Српске представиће књиге својих чланова: два романа и двије књиге поезије.

Центар за српске студије представиће свој часопис Српски преглед и књигу о Исаији Митровићу.

Свој часопис Журнал представиће Факултет безбједносних наука универзитета у у Бањој Луци, а Спомен подручје Градина, које доноси и Књигу сјећања, зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша представиће свој часопис Топола.

Наравно, за београдски сајам су стигле и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, као и књиге мјесних библиотека, струковних удружења и друштава који се баве издавачком дјелатносшћу, а ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

ШЕФ ПРЕДСТАВНИШТВА
Млађен Цицовић 

 

[1] У православној цркви Светог Геогрија у Сопотници код Горажда, у Херцеговачком санџаку османског царства, штампарију је 1519. године основао Божидар Љубавић, познат и као Божидар Горажданин, који је био истакнути трговац тога доба. Његови синови Теодор, јеромонах из манастира Милешева, и Ђурађ руководили су радом штампарије и до 1523. године штампали три књиге, које се сматрају међу бољим достигнућима раних српских штампарија у српској редакцији црквенословенског језика: Служабник (1519), Псалтир (1521) и Молитвеник (Требавник) 1523. године када се штампарија сели у Трговиште, у Румунији.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Представништво РС: Наступ на 64. Међународном београдском сајму књига посвећен јубилеју – 500 година Горажданске штампарије

Оставите коментар