Крајишки откос у Бусијама: Манифестација традиције, поноса и сјећања

  • У највећем избегличком земунском насељу Бусије, јуче  на Светски дан избеглица, одржана је манифестација Шести крајишки откос, чији је циљ очување крајишке традиције и културе.

10

У спортско-културној манифестацији, коју је организовала Коалиција удружења избеглица на челу са Миодрагом Линтом, учествовали су министри за рад и одбрану Александар Вулин и Братислав Гашић који су после обраћања окупљеним грађанима и сами учествовали у кошењу.

14

Пре почетка програма служен је помен у храму Светих Ћирила и Методија

 

Председник Коалиције Миодраг Линта рекао је да је манифестација симбол Срба западно од Дрине и Дунава, наводећи да су протерани Срби дали значајан допринос развоју српског друштва у многим областима.

15

Миодраг Линта положио венац на спомених погинулим Крајишницима

Наводећи да у Србији пола милиона избеглих, Линта је рекао да је више од 300.000 њих протерано из Хрватске, више од 200.000 из БиХ, као и 200.000 интерено расељених са КиМ.

Линта је честитао победу младе фудбалске репрезенатције на Светском првенству, наводећи да су међу спортистима и деца чији су родитељи протерани.

17

Миодраг Линта: Нема помирења док се не реши питање поштовања основних људска права

Миодраг Линта је дао и јасну поруку комшијама.
– Док год се не ријеше проблеми избјеглица, тешко да можемо говорити о “добросусједским” односима и помирењу. Наш захтјев је само да се поштују основна људска права, која су у складу са међународним прописима.

08

Гашић: Да се српска голгота више никада не понови

Изасланик председника владе Александра Вучића, министар одбране Гашић, пренео је окупљенима поздраве премијера и пожелео им да више никада српски народ не прође кроз голготу, кроз коју је прошао.

Он је пожелео да се врате на њихове ливаде, али и да буду сложни и да се окупе око владе Србије и помогну Вучићу у изградни уређене, срећне и модерне Србије у ЕУ.

Осврнувши се на победу младе фудбалске репрезентације, Гашић је пожелео да имамо више успеха и да будемо на “крову света”.

07

Тењовић: Хвала што чувате традицију

Изасланик председника Србије Недељко Тењовић рекао је да нема важнијег задатка од очувања наше историје, традиције и обичаја.

“Хвала што сте чувари наше прошлости и што чувате од заборава наше српско биће”, поручио је Теновић.

12

Миленко Ристић, изасланик председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, рекао је да је данашња манифестација значајна за неговање и очување традиције и обичаја и поручио да се крајишки Срби никада неће одрећи основних људских права, обичаја и традиције.

Наводећи да су крајишки Срби у Србију пренели пламен традиције, Ристић је рекао да манифестацијом у том избегличком насељу потврђују да неће заборавити ко су и одакле су и да ће неговати традицију.

11

Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић рекао је да је Земун примио највећи број избеглица из Српске Крајине када су нељуди протерали људе наводећи да је и сам један од њих.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да не воли овај дан, Светски дан избеглица, јер га подсећа на колоне и све што смо прошли, али да манифестација охрабрује да гледамо срећну будућност.

Пре отварања манифестације, служен је помен пострадалим Србима у Цркви Светог Ћирила и Методија, положен венац на споменик страдалим Србима и одата пошта минутом ћутања.

18

ВУЛИН: Држава за избегле урадила највише што је могла

Министар за рад Аександар Вулин изјавио је да не постоји држава на планети која има више избеглица и интерно расељених од Србије.

“Држава Србија је дала највише што је могла, никада није довољно, али је дала највише што је могла. Многи богатији од нас то не би урадили”, рекао је Вулин новинарима на манифестацији Шести крајишки откос, одржаној у највећем избегличком насељу Бусије у Земуну поводом Светског дана избеглица.

Данас, навео је министар, може да се види како се много богатије земље понашају према избеглима, а како се понашала Србија и како се и данас понаша.

“Србија је урадила све што је било до ње, увек може да уради више. Морамо признати да и добар део међународне заједнице то разумео, али добар део и није”, каже Вулин наводећи да је оно што је дала Србија, која је мала и сиромашна земља, можда није довољно, али да је више него што је дала иједна друга земља на свету.

Вулин је рекао да још од држава са простора бивше Југославије нема решења питања пензија.

“Још увек многи пензионери из Хрватске који данас живе овде, избегли и протерани, немају решене пензије”, навео је Вулин.

19

И министар косио траву на Бусијама

Говорећи о спортско-културној манифестацији Шести крајишки откос, у којој је учествовао, Вулин каже да Србија воли такве манифестације и своју различитост у оквиру српског народа.

“Ми волимо када се разликујемо по говору, по пореклу, по традицији, по култури, а сви смо једно. Ово је начин да се избегли и протерани не осећају ни избегло ни протерано, већ да буду део свог народа, као што они јесу”, рекао је министар.

20

Кошење окупило велики број грађана свих генерација

Вулин каже да су Крајишки Срби донели у Србију своју културу, обичаје, вредности, храброст и да то Србија цени, а данашња манифестација је начин да се то покаже.

 

09

У име Херцеговаца у Србији скупу је присуствовао Светозар Црногорац, потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији

Извор: Танјуг / АГ
Фото: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар