Чавић: Референдум је манифестација немоћи да се ријеше реални проблеми грађана!

  • Народни демократски покрет наставиће да тражи од полиције и правосудних органа утврђивање одговорности за пропадање Бобар банке јер сматра неприхватљивим да се било ко амнестира за нестајање 250 милиона КМ депозита грађана Републике Српске, рекао је данас у Требињу предсједник НДП-а Драган Чавић.

cavic-ndp
„Такође, јавност још није добила одговор – колико је средстава Електропривреде РС пропало у Бобар банци. Спомиње се 5 милиона КМ Града Требиње и 20 милиона Дистрикта Брчко, а треба да знате да је близу 30 милиона КМ депозита Електропривреде РС остало у овој банци. И нико не сноси одговорност за тај прапали новац“, рекао је Чавић након посјете Градском одбору НДП у Требињу, који данас одржава редовне унутарстраначке изборе.
„Бобар банка представља озбиљан проблем за функционисање РС – хиљаде људи је унесрећено, исто толико људи тражи одговорност за своју несрећу. На жалост, те одговорности нема, јер их систем штити, прије свега разноразне криминалце из структура Бобар банке, који су по политичким директивама ојадали на хиљаде депонената широм РС“, рекао је Чавић.
Он је истакао да „фамозна истрага, која у Балкан инвестмент банци траје већ двије године, до данас није дала никакве резултате“, додајући да је „ова банка само промијенила име /у Банка Српске/ а наставила исту праксу – рада под великим политичких утицајем“, подсјетивши да је „прошле године та банка забиљежила поново губитак од непуних 15 милиона КМ“.
За оваквао стање у банкарском систему крива је власт Републике Српске, а посебно је крива госпођа Ињац која се налази на челу Агенције за банкарство“, категоричан је Чавић додајући да је у Србији због пропадања банака „око стотину људи у затвору или се кривично терете“, док за двије банке у Републици Српској још нико није одговарао.
Предсједник НДП-а Драган Чавић оцијенио је декларацију о независности Републике Српске са референдумом 2018. године, која је јуче на Сабору СНСД-а постала дио политичке платформе ове странке – „политичким авантуризмом“ и „непромишљеним и опасним експериментом“, који српски народ може да „увуче у непотребне конфликте“.
„Измјена граница у БиХ и стварање нових држава на Балкану није локално питање, то је свјетско политичко питање. Живјети у илузији да је могуће провести ову иницијативу, а притом не изазвати озбиљне геополитичке турбуленције – апсолутно је неизбиљно“, рекао је Чавић додајући да је кандидовање великих тема на политичку сцену као и до сада само знак неспособности владајуће странке да се бави горућим социјално-економских питањима.
„Сада запишите ово што ћу вам рећи и извадите то 2018. године – референдума неће бити! Ово је манифестација потпуне немоћи да се ријеше реални проблеми грађана“, рекао је Чавић.
Чавић је рекао да је пракса да „Срби руше Дејтонски споразум нешто чему највише могу да аплаудирају Бошњаци и Хрвати“, оцијенивши „још трагикомичнијом поруку из декларације којом се СНСД залаже за трећи ентитет Хрвата“, те да је „невјероватно да СНСД-а говори оно што не говори ни ХДЗ, иако то мисли и жели“.
„Ја не знам да ли је Додик и његово друштво спремно да узме пушку у руке да реализује те своје политичке идеје свим средствима укључујући и оружје или ће радити оно што су радили и ‘92. године – авионом преко границе док се рат не заврши. Оваква сулуда идеја може да се обије о главу свим Србима и зато позивам људе да буду трезвени и да не прихватају овакве политичке авантуре“, категоричан је Чавић.
Чавић је позвао Додика да се јавно изјасни – чију међународну подршку има за реализацију овакве иницијативе.
„Имају ли барем подршку Србије? Сваки излазак из Дејтонског оквира отвара питање става земаља гараната Дејтонског споразума. Да не кажем да за такву иницијативу треба и подршка неког чији став има тежину у међународним односима. Дакле, само нека кажу – имају ли за ово подршку Србије?“, запитао је Чавић.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар