Слободна Херцеговина » Трнинић: Планирамо градњу аеродрома у Требињу и Сокоцу

Трнинић: Планирамо градњу аеродрома у Требињу и Сокоцу

  • Република Српска, осим у Маховљанима код Бањалуке, планира да изгради још две ваздушне луке. Трнинић: За изградњу требињске писте заинтересован и бизнисмен Родољуб Драшковић

rs-aerodrom-(1)_620x0

Осим аеродрома у Маховљанима код Бањалуке, који је једини аеродром у Републици Српској, републичке власти нису одустале од градње аеродрома у Требињу, али и на Сокоцу, каже за „Новости“ министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

Он истиче да Влада и ресорно министарство планирају даљи развој, пре свега бањалучког аеродрома, путем теретног саобраћаја, који је тренутно на првом месту.

– Посао са извозом меса у Турску, где смо до сада обавили 101 лет и извезли 4.500 тоне меса је само почетак, а на помолу је договор око извоза свињског меса у Русију. Постоји и реална могућност извоза конзумног воћа преко бањалучког аеродрома за Русију, а Руси су спремни да ангажују и своје авио-компаније за превоз – истиче министар Трнинић.

Због раста обима карго или теретног саобраћаја, управа аеродрома је Влади упутила захтев да им се одобри кредит од седам милиона КМ, преко Инвестиционо развојне банке РС, за даље проширење капацитета бањалучког аеродрома, што је Влада и одобрила, каже министар Трнинић.

СТУДИЈА ИЗВОДЉИВОСТИ

Недавно су Соколац посетили председник компаније „Слобомир“ Слободан Павловић и председник америчке компаније „Ауро“ Сани Хали, који су изразили интересовање за градњу аеродрома на Сокоцу. Како каже начелник Сокоца Милован Бјелица, већ у наредних шест месеци биће урађена студија изводљивости за изградњу овог аеродрома. 

Министар је истакао да је тачно да тренутно постоји само једна путничка линија и то Бањалука – Београд, али да сва истраживања показују да бањалучки аеродром има велики потенцијал за развој путничког саобраћаја.

Говорећи о пројекту изградње аеродрома у Требињу, министар Трнинић је истакао да је то идеја од које Влада РС није одустала.

trninic

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић

– Интереса за градњу овог аеродрома има, како од страних, тако и од домаћих инвеститора – рекао је Трнинић.

На питање колико је озбиљно интересовање бизнисмена Родољуба Драшковића, који је у Требињу најавио градњу аеродрома и стазе за „формулу 1“, Трнинић је рекао да ће Влада у сваком случају подржати ту идеју.
Ни идеја о изградњи аеродрома на Сокоцу, каже министар, нија напуштена и подсећа да то није идеја ове владе, него идеја још из бивше Југославије.

– Тада је сарајевски аеродром оцењен као врло неповољан, са ограничавајућим параметрима. Из тих разлога у старој Југославији је још било планирано измештање тог аеродрома на Соколац и та је идеја задржана ево до данас – каже министар Трнинић.

Извор: Новости.рс/А. Мацановић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина