Зорана Михајловић: Први летови са аеродрома у Требињу 2022. године

  • Први авиони са аеродрома у Херцеговини, чија изградња би могла да почне до краја наредне године, полетеће највероватније 2022, казала је у интервјуу за “Глас Српске” министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић

Она је нагласила да у зависности од одабране локације и изабраног модела трајање градње аеродрома може бити различито и навела да је важно да се Србија и Српска што боље инфраструктурно повежу.

„Одмах по договору председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, предложили смо надлежнима из Српске три могуће локације за аеродроме, и то у близини Требиња две и једне крај Гацка. Након анализе локација, на министарском нивоу ћемо се определити за коначну. Након тога, Српска ће израдити планску документацију и биће направљен споразум о одређивању-оснивању будућег аеродромског оператера, финансирању техничке документације и извођења радова“, рекла је она.

С обзиром на сложене процедуре планирања и период неопходан за израду техничке документације и исходовање дозвола за градњу, са радовима на главном аеродрому Требиње најраније би могло да се почне у другој половини, односно до краја 2021.

„Такође, у зависности од одабране локације и изабраног модела аеродрома, трајање изградње може бити различито. Радови ће се изводити фазно. На тај начин бисмо покушали да обезбедимо услове да први авиони полете с аеродрома у Требињу већ 2022. године. За развој пуног, предложеног капацитета биће потребно до четири године“, истакла је Михајловићева.

Поред везе са Бањалуком, Сарајевом, Мостаром, Тузлом и аеродромима у Србији и осталим земљама из окружења, овај аеродром би грађанима и привреди у Српској омогућио повезаност са читавим свикетом.

„У саобраћајном смислу био би алтернатива аеродромима у поменутим градовима, аеродрому Дубровник и Тиват. Аеродром Требиње се планира у квалитету вишем од свих у окружењу“, закључила је она.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар