ЧИШЋЕЊЕ МИНСКОГ ПОЉА – Почела прва фаза пројекта градње будућег аеродрома у Требињу

  • ДЕМИНЕРСКИ тим Цивилне заштите Републике Српске почео је са деминирањем површина где је предвиђена градња аеродрома у Требињу, инвестиција Републике Србије вредна 100 милиона марака.

Уклониће мине са 520.000 метара квадратних недалеко од ентитетске линије између РС и Федерације БиХ, 20 километара од Требиња, на путу према селу Церовац. Деминирање је почело 1. октобра, где је планирано одрадити 10 циљаних истрага.

– Ово је прва фаза пројекта, која се односи на простор будућег аеродрома. У другој фази радићемо на другим приступним путевима, а планирано је да први део одрадимо за месец дана. На десет циљаних и шест систематских истрага ангажовани су тимови из Бањалука и Требиња – рекао је Милан Новитовић, в. д. директора Цивилне заштите РС. Терен на којем се налазе деминири један је од најтежих, а очекује се да буду пронађене противпешадијске нагазне мине, али и врло опасне одскочне мине.

– Ово су најтежи терени за деминирање. Приступни путеви су зарасли, морамо их очистити а тренутно радимо циљане истраге где треба очистити 500 метара пута. С тим у вези тај пут ће се користити и као пут за медицинску евакуацију – истакао је Драган Кос, помоћник директора Цивилне заштите РС.

Аеродром у Требињу се гради између села Талеже и Церовца. Према речима градоначелника Мирка Ћурића, први авиони очекују су у децембру 2021.

– Сви радови теку планираном динамиком, а деминирање терена неће успорити реализацију историјског пројекта за Требиње. Свакодневно се више од 30 људи директно укључује у пројекат изградње аеродрома и не постоји препрека да завршимо у роковима – истакао је Ћурић.

Д. ЦУРАЋ / Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар