Дубровачки градоначелник зауставља градњу аеродрома у Требињу?

  • Дубровачки градоначелник Мато Франковић затражио је од Савјета министара БиХ да заустави изградњу аеродрома у Требињу док се не испита утицај на околину преко државних граница и утврди непостојање утицаја на извориште ријеке Омбле, пише хрватска агенција ХИНА.

Снимак екрана РТРС/Youtube

Франковић је допис Савјету министара БиХ и Кабинету Предсједавајућег СМ Зорану Тегелтији упутио поводом усвојеног Меморандума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Србије којим се ‘утврђују основни правци будуће сарадње, с циљем реализације пројекта Изградња аеродрома Требиње”.

Градоначелник Дубровника подсјетио је да су, осим Републике Хрватске, Босна и Херцеговина и Србија потписнице Конвенције о процјени утицаја на околину преко државних граница, тзв. ЕСПОО Конвенције, као и Протокола о стратешкој процјени околине, уз Конвенцију о процјени утицаја на околину преко државних граница (СЕА протокол).

”Изградња аеродрома спада у попис активности односно захвата на које се примјењују начела и одредбе ЕСПОО конвенције и СЕА протокола и због тога изражавамо незадовољство досадашњим током активности и непостојањем иницијативе за дијалог с надлежним институцијама заинтересованих држава по овом, еколошки, значајном питању“, истако је Франковић.

”Не улазећи економске и остале аспекте изградње аеродрома на територију друге државе, апелујемо и позивајући се на међународне прописе, захтјевамо од носитеља пројекта да без одлагања обустави планиране будуће активности по овом пројекту, све док се не испуне услови ЕСПОО конвенције и СЕА протокола, односно док се не проведу сва потребна испитивања утицаја на околину преко државних граница и док се чињенично утврди непостојање утицаја који би изградња аеродрома имала на извориште ријеке Омбле“, навео је Франковић.

Из дубровачке градске управе истичу да би, према доступним информацијама, будући аеродром требао бити смјештен у кршком и изразито водопропусном терену код насеља Талежа у Републици Српској, удаљеног око 8,5 километара од извора Омбле.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар