Миљан Алексић: У општинској каси нема ђавољег динара!

  • Криза у билећком буџету је и више је него очигледна. Августовска плата касни, нижи буџетски корсници је могу очекивати тек следећег мјесеца. Других давања ни на помолу, чекају студенти, одборници и млади брачни парови.

 

KOC_0962

Испаћивало се колико се могло – Миљан Алексић, начелник општине Билећа (Фото: Општина Билећа)

У билећкој општини се некада знало да ће плата бити у првих 5 дана мјесеца. Ипак, та пракса се изгубила. Разлога је много, а један је сигуран – превелики број радника на буџету ове општине. Чини се да је билећким функционерима ових дана догорјело до ноката. Начелик Алексић на питање колико новца тренутно има у каси искрено одговара.
„Моментално, нема један ђавољи динар. Шта ћу ја, исплаћивали смо колико се могло, сада очекујемо један прилив мало већи, чим буде, све ће бити у реду“ одговара Алексић.
Питање које се најчешће чује у канцеларијама билећког одјељења за финасије ових дана је „Када ће плата?“ а постављају га колеге из сусједних канцеларија. Плате не зависе од нас, зависе од средстава из ХЕТ-а је одговор. Радници већ помало забринути. Оваква ситуација је почела од Нове године каже предсједник синдиката локалне самоуправе у општини Билећа, Милорад Војновић.
„Почело се са кашњењем плате у току мјесеца са одређеним бројем дана. Од петог се плата помјерила па је дошла на петнаести и ево сада дошла је и на крај мјесеца“, каже Војновић.
Општинари имају због чега и питати а билећки студенти су изгледа дигли руке, септембар полако измиче а обећаних стипендија нема. Начелник каже биће, септембар још увијек траје.
„Обећања пуна капа више, прошла је година дана од како смо потписали уговор о стипендијама који се свео на пет од десет стипендија, пристали смо, нисмо се жалили у нади да је боље примити ишта него ништа, међутим нисмо примили ни једну стипендију“ каже студент Срђан Комненић.
„Без средстава из ХЕТ-а се не може, усвојени буџет није довољан“, сматра Алексић.
Поред неисплаћених стипендија, и одборници воде полемике за џабе, али и млади брачни парови који би као награду од општине требали добити по 500 КМ нестрпљиво чекају јер су паре од свадбе одавно потрошили.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ / Бојан Носовић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар