СУД БЛОКИРАО ГРАДЊУ У ЗАСАД ПОЉУ! Вучуревић: Ово је удар мрачних сила на Требиње!

  • Окружни привредни суд у Требињу донио је одлуку којом се Граду Требињу забрањује рапослагање имовином на подручју некадашње касарне, која је Граду додијељена као непреспективна војна имовина!

szp

На ванредној прес конференцији требињског Савеза за промјене, градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да је одлука о забрани донесена на захтјев Епархије захумско-херцеговачке и приморске, да се овом одлуком суда блокирају сви најављени пројекти инвеститора у Засад пољу, оцијенивши да је ријеч „класичном правном насиљу“ и „организованим злочиначким дјеловањем против грађана Требиња“.

„Комплетно подручје бивше касарне, гдје смо имали интерес за два хотела, спортске објекте, стамбену градњу, палату правде – све се ставља под блокаду, да се не може прометовати ни градити. Све је блокирано!“, рекао је Вучуревић видно љут.

Он је додао да је циљ био да се активности Градске управе потпуно блокирају у изборној години, те није случајно „да је рјешење донесено 9. фебруара, у вријеме када је овдје боравио предсједник РС Милорад Додик“.

„Када смо објелоданили да се за градњу на овом простору интересују бројни инвеститори, који су требали да уложе 10-12 милиона евра, Окружни привредни суд по наводном захтјеву Епархије захумско-херцеговачке и приморске доноси рјешење о забрани располагања том имовином. Ово је мрачан простор, мрачних антитребињских и антихерцеговачких снага“, каже градоначелник.

Он је појаснио да се захтјев епархије односи на ранији закључак Владе РС – да се дио земљишта поменуте неперспективне војне имовине уступи без накнаде Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, додајући да овај закључак није био у складу са законом због чега није ни проведен у надлежним институцијама.

„Ако је могло без накнаде, остаје питање зашто закључак није проведен од стране надлежних министарстава, републичке геодетске управе и дирекције за имовину? Зато што закон дефинише нешто друго – да ни република ни град имовину у јавној својини не могу предати другом – без јавне лицитације и накнаде“, тврди Вучуревић.

Он истиче да је рјешење Окружног привредног суда донесено а да Граду није омогућено да се изјасни по овом питању, те да је за понедјељак, 15. фебруара, од 12 часова заказао ванредну сједницу Скупштине града Требиња, на којој ће бити позвани и премијер и ресорски министар у Влади Српске, представници Епархије ЗХиП, високи представник у БиХ Валентин Инцко…

Извор: Радио Требиње/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар