Требиње Требињцима! Иванић вјерује да Вучуревић може да побједи Кустурицу

  • Српски члан Предсједништва БиХ и лидер ПДП-а Младен Иванић сматра да се у Савезу за промјене већ до краја октобра морају обавити озбиљни разговори око кандидата на локалним изборима. „Мислим да би било добро да Савез остане јединствен, јер тако наши кандидати имају много више шансе за побједу. Ако будемо имали заједнички договор унутар Савеза, добићемо већину гласова. То треба да буде принцип, који сам ставио до знања партнерима из СДС-а и НДП-а“, каже Иванић у интервјуу за Радио Требиње.

ivanic 01
Присуствовали сте Преображенским свечаностима. По први пут након двије године било је примјетно заједништво представника цркве и локалне власти. Преображава ли се Требиње овог Преображења?

-Ово што се десило на Преображење је позитивно. Дао сам и сам једну врсту доприноса превазилажењу неких ствари. Људи „широки“ морају једни другима опраштати, ако је и било неких тешких ријечи, а јесте, било је. Добро је да је то заборављено и добро је да су двије битне особе у Херцеговини и Требињу, владика Григорије и Славко Вучуревић, заједно и да се уважавају. Имам осјећај да је направљен озбиљан искорак, што је добра ствар за Требиње.
Какве су Ваше оцјене стања у Требињу? Гдје се виде помаци, а гдје има застоја?
-Неколико је добрих ствари. Примјетно је да има више туриста овог љета него што је раније долазило, има више и хотела, ради се, како сам информисан, и стотињак нових станова, отварају се трговачки центри…Недостаје озбиљнијих привредних инвестиција. Ту локална власт сама може тешко нешто направити – то подразумјева сарадњу са републичком влашћу, која, очигледно, још увијек није најбоља. Требињу недостају озбиљни привредни капацитети, али се надам да ће бити и тога. У току су озбиљна улагања у водовод, а очекујем и обнову Дома културе, на којој сам лично посебно инсистирао. Обнову тог објекта након више деценија требала би да помогне Турска, а лично сам добио обећање за овај посао од њиховог предсједника. Има позитивних ствари у Требињу, али оно што остаје као неоспорна потреба су инвестиције и запошљавање што више људи.

Да ли недавне посјете министра МУП-а РС Драгана Лукача и министра индустије Петра Ђокића, значе корак у приближавању требињске и републичке власти?

-То је, наравно, корак у приближавању, али је и до сада тога требало бити. Прошло је скоро три године од формирања локалне власти у Требињу. Ваљда је потпуно нормално да министри кад дођу сједе са градоначелником, нормално је да се у сваком граду јавите домаћину.

ivanic

Већ се почело у РС калкулисати именима кандидата за локалне изборе. У Требињу се појавила информација да би се за градоначелника могао кандидовати Емир Кустурица, кога ће подржати СНСД. С друге стране, актуелни градоначелник Славко Вучуревић одговара да он поново побјеђује.

-Видјећемо, још је рано говорити да ли Славко Вучуревић иде у нову изборну трку. У Савезу за промјене морамо сјести и обавити договор ко су кандидати. Мислим да би било добро да Савез остане јединствен, јер тако наши кандидати имају много више шансе за побједу. Ако будемо имали заједнички договор унутар Савеза, добићемо већину гласова. То треба да буде принцип, који сам ставио до знања партнерима из СДС-а и НДП-а. Било би значајно да договор постигнемо наредног мјесеца или у октобру, да се на вријеме припремимо за локалне изборе. Жељели би да кандидујемо Славка Вучуревића, јер има ауторитет и показао је политичку снагу, успио је одржати скупштинску већину у веома сложеним условима и под силним ударима. Требињци заслужују доброг градоначелника који живи у Требињу и познаје ову средину. Емир Кустурица има право да се кандидује, али, реално, сматрам да у Требињу има доста образованих и паметних, свјетских људи, који су расли у овом граду и нема потребе правити експерименте са неким са стране. Ако Кустуричина кандидатура буде чињеница – ми ћемо наћи адекватан одговор, а, мислим, да би добар одговор био – Славко Вучуревић. Ипак, још је рано, о томе нисмо разговарали…

Какав је Савез за промјене у овом тренутку, четири мјесеца прије изборне године?

-Немамо већих проблема. Успјели смо захваљујући, прије свега, мом ангажману на нивоу институција БиХ да формирамо Савјет министара и уђемо у већину. Тиме смо постали озбиљна алтернатива СНСД-у и за сада то функционише. Нисмо имали пуно прилике, јер је Савјет министара БиХ касно формиран, нема ни пола године рада још, али мора почети давати прве резултате рада. Савез за промјене коректно функционише, иако би, по мени, требало више координисати међусобне политичке активности. Увјерен сам да ће од јесени бити још боље. Остаје нам изазов да се договоримо око кандидата за начелнике на наредним локалним изборима.

У посљедње вријеме се стиче утисак да се економски проблеми, све присутнији у РС и БиХ, потискују политичким проблемима, аферама, страховима…

-Слажем се. Мислим да је то било посебно видљиво овог љета. Све што се догађало око Сребренице, стална прича о промјени Устава и низ сличних ствари – стално скреће пажњу са суштине, а то је економски развој. Очито је да се прави амбијент у коме народ каже: „Морамо трпити, јер ако сад не отрпимо имаћемо озбиљан проблем, навалиће на нас. Морамо слушати вођу макар нам и не било добро, да би се сачувала РС“. Република Српска ће се највише сачувати ако се у њој почне догађати стварни економски развој. Највећи удар на РС је ако у њој имате депресију, песимизам, безидејност и негативан осјећај будућности. Зато је битно стално потенцирати тему економије, јер ако се тиме бавите биће неких резултата. Интерес Срба у БиХ је да учине да живот иде неким нормалним током и да се слика БиХ мало мијења, јер то отвара простор инвеститорима.

Каква нам јесен стиже у РС?
-Власт у РС мора завршити економске реформе које је усагласила, јер је то једини начин да РС добије неких 250 милиона КМ финансијске подршке. То је и једини начин да се покушају редовно исплаћивати пензије до краја године. Буџетских прихода нема и једини излаз власти је реформа. Зато се на њу и пристали. Чека нас тешка јесен, а на економским реформама, до овог програма, није се ништа урадило.

Извор: Радио Требиње
Разговарала: Дубравка Чоловић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар