СЛОБОДА ШТАМПЕ: Шта све нећете читати у „Гласу Требиња“?

Посљедња субота у мјесецу увијек ме растужи.

Зашто?

То је дан кад се на киосцима појављује нови број Гласа Требиња. По навици се купује због читуља, али и уз наду да ће у њему бити објављена и понека вијест са овога свијета.

По мом скромном суду, један од најзначајнијих догађаја који се у јулу мјесецу збио у Требињу јесте изложба “Васкрс светиња”, аутора Зорана Јовановића Мачка. Истовремено је премијерно представљена књига „Противправности Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, аутора др Горана В. Ђорђевића.

Како су браћа из Црне Горе рекла, била је то прилика да се у првом најближем „слободном граду“ Требињу приреди вече која је својеврстан дио литија са јасно препознатљивом поруком „Не дамо светиње“. Догађају је присуствовао и наш владика Димитрије, који је читав сат пажљиво посматрао фотографије препознајући сваки обновљени манастир и присјећајући се разних фаза обнове.

За овакву част која је указана Требињу очекивао сам да ће уредник Гласа Требиња (ако он уопште постоји) дати задатак да се уради и нека шира прича са тог догађаја, јер гдје ћеш екслузивнију и актуелнију тему од те која се из чисте љубави ниоткуда премијерно појавила у најреномиранијој регионалној установи културе – Музеју Херцеговине. На жалост, не само да нема шире приче, него овом догађају није посвећено ниједно једдино слово.

Јасно је зашто су овај догађај игнорисали режимски медији у Црној Гори,али зашто је овај догађај игнорисао једини штампани локални медиј у Херцеговини. Шта треба да помисли парох грбаљски отац Мијајло Бацковић који је дошао на овај скуп пун наде да ће се глас о одбрани светиња чути, у како је он рекао „слободном и слободарском Требињу“. Вјерујем да ће се и сам изненадити кад буде листао једини штампани медиј „слободарске Херцеговине“.

Ово је само тек једна од непостојећих тема у једином локалном часопису за који одавно не постоји плурализам.

Дивим се онима који морају да пишу објаве шта се то нуди у садржају Гласа Требиња. Ево неколико најпробранијих наслова који су на завршили на насловници овог памфлета из кога је тешко просјечном читаоцу и наслутити о чему се уопште ради:

– ДОБРО ПРИВРЕДНО ПОСЛОВАЊЕ
– УРБАНИЗАЦИЈА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ПОПЛАВА
– САВРЕМЕНО ПРАЋЕЊЕ ВРЕМЕНСKИХ УСЛОВА
– ЗА БОЉУ СПРЕМНОСТ НОВОГ ВАЛА KОРОНЕ

Много би било атрактивније записати све оне наслове и теме које сигурно нећете наћи у Гласу Требиња.

Узгред да примјетимо да број лекторских и коректорских грешака, као и  очајан дизајн, одавно указују да је Глас Требиња у сваком смислу дотакао дно. Ипак, садржај је оно што продаје новину, а њега скоро да нема….част изузецима!

Трифко Ћоровић
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. dobar glas daleko se čuje Reply

    Glas Trebinja je igračka u rukama papka Jelene PI. Partijska slikovnica u kojoj papak pokajnik brutalno obavlja ulogu cenzora. Razlog zašto nema teksta o ovoj izložbi je vrlo jasan. Na svečanom otvaranju nije bilo nikoga iz Gradske vlasti, samim tim za papka cenzora to znači da se događaj nije ni desio. Zato čitaoci nisu ostali uskraćeni od gurmanske svetkovine „Hercegovina na tanjiru i u čaši“.

Оставите коментар