ЗБОГОМ ПРИЈАТЕЉУ: „НИЈЕ СВЕ ПРОПАЛО КАД ПРОПАЛО СВЕ ЈЕ!“

Фото: Трифко Ћоровић

Пошто нисам довољно компетентан да говорим о Рајку Петрову Ногу као пјеснику, есејисти, критичару, академику и сенатору, пустићу то паметнијима од мене, али зато узимам себи право да о њему кажем нешто као о обичном човјеку, Херцеговцу.

Памтим га са бројних заједничких скупова и приватних дружења, поготово у ресторану „Стара Херцеговина“ уз раштан, пршут и сир из мијеха.

Његова суптилна луцидност скривена и изречена испод оних густих, помало и озбиљних бркова, била је подједнако иронична, осјећајна , сатирична и маштовита. Посљедњу његову духовитост памтим са опроштаја од Моме Капора у култној „Старој Херцеговини“, кад смо гласно размишљали на који зид да ставимо Момину слику, а Рајко је онако, као узгред, али да сви чују упитао – а на који зид ћеш мене окачити.

Е, па Рајко још не знам.

Да могу питао бих те да ли да те смјестимо поред Моме, Јована Дучића, Луке Ћеловића, старог Вукашина из Клепаца, грофа Саве Владисављевића, Алексе Шантића, Светог Василија Острошког или неког другог знаменитог Херцеговца. Фала богу има их. Познајући те, мислим да се не би бунио ако те поред било кога од њих намјестимо. Сви сте велики. Биће нам част да се гледамо док се некад поред тебе не удомимо. Бар да на зиду опет будемо заједно.

Не бих да измишљам топлу воду и сматрам да те је најбоље осликао Матија, иако није сликар, рекавши: Богами си добар ко те васпитавао, и племенит си ко те подизао, добро си се држао ко те саслушавао и порастан си где си порастао. Доста научи ко те учио, добро си прошао ко ти је судио“.

И други ће о теби још доста рећи, па не бих да им заузимам простор, али морам закључити да сам сигуран да си до краја обавио мисију због које те Творац послао.

Хвала му на томе јер нам је учинио част, а хвала и теби јер си нам оставио још доста простора да будемо бољи.

Нека нас Твоје ријечи, као наслов овог текста, охрабре и призову да останемо вјерни светим идеалима.

Удружење Требињаца “Јован Дучић” из Београда
Жарко Ј. Ратковић, председник

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Zorka Mackic Reply

    Hvala Bogu da se neko potrudio da otrgne od zaborava hercegovačke velikane. Taj neko je Zarko J. Ratković.

Оставите коментар