НОВИ РЕФЕРЕНДУМ У СРПСКОЈ: Питаћемо народ шта мисли о НАТО пакту

  • Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће о чланству БиХ у НАТО-у одлучити народ у Републици Српској.

90897_vest_nato1

„Ако народ у Републици Српској, којег је НАТО бомбардовао, одлучи да то жели, ја немам ништа против. Али, биће питан народ“, рекао је Додик.

Он каже да ни код других народа, као што је случај са Србима, не би постојало расположење према НАТО-у да су на њих бацане бомбе са осиромашеним уранијом.

„У нашем клиничком центру су били приморани да формирају посебно одјељење за дјецу обољелу од малигних болести проузрокованим управо тим осиромашеним уранијом“, рекао је Додик синоћ за загребачку телевизију РТЛ.

Предсједник Српске истиче да је неоправдан страх људи да ће бити рата, додајући да „постоје неки вербални заговорници, али да у суштини нема ни једног објективног разлога за тако нешто“.

Када је ријеч о односима са Русијом и руским предсједником Владимиром Путином, Додик је истакао да је ријеч о нормалним односима уважавања, који импонују, те нагласио да ће Српска наставити да одржава односе са Москвом у добром тону.

„Русија није никада тежила било чему, увијек је заговарала Дејтонски мировни споразум и афирмацију мировног споразума. Не духа, већ онога што пише у њему“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је предсједник Руске Федерације на недавном састанку у Москви подржао референдум о Дану Републике, Додик је навео да руски предсједник подржава право народа да се изјасни и да је пожелио срећу за референдум.

„Он сматра да је то питање за локалне односе, локалне политичаре и локалне процесе и да није питање у које се треба мијешати међународни фактор. Русија се тако и понаша“, рекао је Додик.

На констатацију да неки сматрају да Путин преко њега кажњава премијера Србије Александра Вучића, Додик је одговорио да Вучић има јако добре односе са Руском Федерацијом и руским предсједником са којим се често састаје.

Предсједник Српске каже да има добру комуникацију са премијером Србије и да да ће она бити настављена, иако нису имали исто мишљење о референдуму о Дану Републике.

„Он је јавно рекао свој став о томе и нема потребе да ја објашњавам. Имамо добру комуникацију, мислим да ће она бити настављена. Са Вучићем се у многим стварима слажем. Овдје није било истог мишљења, али није било никакве операције или акција које би биле усмјерене на то да прекинемо односе“, рекао је Додик.

Он каже да Република Српска одржавањем референдума о Дану Републике не понижава Уставни суд БиХ и истиче да је ријеч о референдуму са одлуком која ће бити важна за све политичаре.

„Уставни суд је нас понизио политичком одлуком коју у континуитету доноси против Републике Српске. Одлуке у том суду доносе три странца и два муслимана Бошњака који су били чланови СДА“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да посљедња одлука Уставног суда БиХ само један мали сегмент у покушају демонтирања Републике Српске. „Република Српска има вољу да преживи и остаће. Република Српска има све прерогативе државе и у том погледу се тако и понаша“, рекао је Додик.

Додик каже да је 9. јануар важан зато што је на тај дан донесена одлука о формирању Републике Српске. „Република Српска формално је формирана 9. јануара, а прије тога неколико мјесеци као Српска Република БиХ. Ствари су се догађале у континуитету. БиХ није могла да опстане“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је историјски неспоразум да БиХ остане као земља. „Послије свега је требало да се распарча у три засебне јединице. И нека народ одлучује шта ће. Овако је направљен један конгломерат који не може да живи“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да референдум о Дану Републике није референдум о сецесији, нити статусу. „Постоје они који то желе видјети на тај начин, али наравно то ће и показати однос према Републици. У том погледу то је веома јасно“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће политичка воља свих српских странака из Републике Српске на референдуму бити једиствена, што је, како каже, феноменална прича.

Он каже да се исламизација Сарајева ужурбано рјешава под вођством СДА, што се, како наводи, показује опасним. „Сада има више Арапа у Сарајеву него што има Срба и Хрвата заједно“, рекао је Додик и додао да Техеран изгледа цивилизацијски и мање вјерски доминантан него Сарајево.

Поводом констатације да негира геноцид у Сребреници, Додик је рекао да је пуно примјера, гдје је свијет погријешио и гдје су судови погријешили.

„Било је случајева када су судови одлучивали и пресуђивали смртне пресуде па се накнадно десило да нису били у праву. Тако и овдје. Није то право. Нема доказа о томе“, рекао је Додик.

Он је навео да се не трага више ни за ким ко је починио злочин у Сребреници, осим бошњачких злочинаца. „Сви су већ процесуирани, осим бошњачких злочинаца, као што је Насер Орић, у чијем случају се покушава направити фарса од суђења“, рекао је Додик и додао да правосуђе није реаговало на злочине над Србима и „озбиљан број случајева над Хрватима“.

РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар