Срби из Ливна не заборављају канадског војника Марка Даниела Лежера (ВИДЕО)

  • На данашњи дан је, пре 20 година, погинуо Марк Даниел Лежер.

Јавност није упозната са делом и ликом овог човека.

Канадски војник који је служио мировну мисију у Ливањском пољу током 2000. године. У том периоду број повратника српске националности је био раван нули, а канадски војници су дошли са сазнањима како су Срби из Ливањског поља агресори и кољачи.

Није му пуно требало после запаљених кућа, цркава, школа, порушеног гробља у сваком селу, те исте Србе прихвати као пријатеље и да им помогне колико је то било у његовој моћи.

За велики број српских кућа је обезбеђена помоћ у виду материјала за санацију кровова и столарије што је у том тренутку за већину повратника било од неизмерне величине.

Највеће дело Маркана, како су га звали мештани, је била истина коју је покушао да пренесе на запад и да свом народу предочи ко су Срби из Ливањског поља.

Случајно или не, Марк добија прекоманду на Авганистанско ратиште и 2002. године, на данашњи дан, амерички авион (опет случајно) испаљује ракету ласерски навођену и наш Маркан са тројицом колега гине.

Ливањски Срби шаљу писмо саучешћа Маркановој супрузи Марилyн Легер која долази у село Врбица и помаже обнову школе, парохијског дома и цркве.

Трагедија је чињеница да већина људи није упозната ко је био Марк Даниел Легер, да већина људи генерализује и субјективно гледа на људе са запада, који генерално нису криви за своје незнање.

Има тамо преко баре доста добрих људи као и свуда у свету.

Нека је нашем Маркану вечна слава и хвала за све.

Памтиће га увек Срби из Ливањског поља.

Извор: Отачаство

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар