ТРАГ У БЕСКРАЈУ:Самостална изложба средњошколке Лане Радан у Билећи

Љубитељи ликовне умјетности синоћ су имали прилику да уживају у дјелима средњошколке Лане Радан.Завичајни клуб „Освит“, у градској Галерији Дома културе „Јевто Дедијер“,приредио је прву самосталну изложбу Лане Радан.Приказује се FIL_9824 (Custom).JPG

Приказује се FIL_9824 (Custom).JPGlana

Лана је рођена 1997. године у Билећи гдје је и завршила основну школу. Тренутно је матурант економске школе Средњошколског центра „Голуб Куреш“. Лана се сликарством бави од малих ногу,прво из хобија који потом прераста у бескрајну љубав из које се изродила прва самостална изложба слика ТРАГ У БЕСКРАЈУ. Слике су рађене техником пастел, оловка и акрил. Лана је похађала школу сликања и цртања „Кембриџ“ у Билећи.

Уводна ријеч припала је председнику ЗК “Освит“ Миодрагу Хрњезу Љуму, који је поздравио све присутне и пожелио Лани срећу у даљем стваралаштву.На почетку присутни су имали прилику да чују нумеру “Зајди,зајди“ у извођењу Синише Џелетовића- Џеле. Маја Вујиновић рецитовала је своје стихове, а чуо се и приказ о Ланинином раду професорице Јелене Михић.

„Ланин доживљај свијета је ведар и прозрачан, пун љубави, топлине и њежности… Мотивима ријека и мостова, Лана нас уводи у неки други свијет, помало поетичан и романтичан, помало мистичан, а опет обичан свакодневни свијет који нас окружује. У том њеном свијету нема грча, све је благо, топло и лијепо. Тиме нам показује свој оптимизам, снагу и наду да нас у животу увијек чека нека обала“-истакла је проф. срп јез и књиж. Јелена Михић.

lana 2

Замјеник председника “Освита” Александра Џелетовић нагласила је да Ланини радови позивају сабесједника да диване, заједно ћакулају и уживају у чарима. Њен пут кроз шуму је кривудав као и наш животни али позива да се завири иза кривине, да се учини тај мали напор и још један корак јер само тако можемо сазнати шта се крије тамо иза 7 гора, 7 мора, брда и планина. Њени вукови дјелују доброћудно, благо, питомо. Ни један покрет код Лане, био он рађен оловком или кистом, није агресиван. Све је у благом ритму и њежној, позитивној енергији. Лана је на почетку свог стваралачког пута. Пред њом је чаробан свијет пун изазова.

lana 3

Синиша Џелетовић је још једном нумером честитао Лани њен први корак на стазама умјетности. Она која је окупила све присутне.Ауторка ове изложбе изјавила је за нас портал да ово за њу представља једно важно вече, које ће памтити. Драго јој је што јој се остварио сан и што су људи имали прилику да виде како она своја осјећања преноси на папир и платно. Своју прву изложбу посветила је своме оцу, који на жалост није више са њом, али сигурно би био поносан на Ланино дјело. Лана припрема упис на ликовну академију где ће како се нада стећи подлогу за нове изазове у свијету умјетности.

Извор :Слободна Херцеговина
Аутор: Дајана Алексић

фото: Филип Кундачина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар