Откривена биста народном хероју Милану Зечару

  • Градоначелник Требиња Славко Вучуревић и Светозар Зечар, син народног хероја Милана Зечара данас су код споменика борцима НОБ и жртвама фашистичког терора у градском парку у Требињу, открили бисту једанаестом требињском народном хероју.

zecar
Зечар је, према ријечима градоначелника Вучуревића живот положио бранећи част и слободу. Част- јер се свом дому вратио херој, чије се име са поносом изговарало у Србији и у његовој постојбини Херцеговини. Своју част народни херој Милан Зечар потврдио је у оним херојским данима, када није хтио одступити ни за стопу и када је у јуришу са својим борцима погинуо и прешао у легенду, како на Косову и Метохији, тако и у Требињу.

zecar 02
„Данас када нам се вратио у ова два лика не можемо да поставимо питање каква је то слобода била и колико је вриједила, ако се за пола вијека све ресетовало и вратило овом тешком почетку, а затим крвавом сукобу међу сусједима“, рекао је градоначелник Требиња.

zecar 05

Испред требињског СУБНОРА обратио се Славко Шањевић, који је рекао да је најзаслужнији за покретање ове акције градоначелник Славко Вучуревић, као и херојева породица, без чије помоћи није било могуће завршити овај посао.
„Милан Зечар – командант Прве косовске бригаде је својим беспримерним херојизмом у борбама против непријатеља био оличење јунаштва и служио као пример свима“, истакао је предсједник требињског СУБНОРА.

zecar 04
На данашњем свечаном откривању бисте Милану Зечару обратио је и Светозар Зечар, син народног хероја, који је истакао да се Милан коначно вратио свом Требињу и нашао мир на небу херцеговачком.
Цвијеће на спомен бисту Милану Зечару положоли су чланови породице, делегација Града Требиња, требињског СУБНОРА и многи други.
Милан Зечар рођен је у Шћеници код Требиња и један је од организатора народноослободилачке борбе на Kосову и Метохији, јужној Србији и Македонији.

Зечареви посмртни остаци из Урошевца пренесени су и сахрањени у Шћеници на Љубомиру.

М.И. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. srbo Reply

    А ево шта су ти бандити усташе тита починили у Метохији-https://www.pogledi.rs/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D1%83-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%83-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%9A%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8/

  2. СРБО Reply

    Да би већини људи било јасно,одакле потиче комунистичка мржња према свему Србском,мора се почети од Дрезденског конгреса КПЈ из 1928 године.Онда за ове који на силу постављају споменик Србских непријатеља,чији су трагови обележени потоцима Србске крви,по целој Југославијио.Пример комунистичких злочина је и рушење Србске цркве у Ђковици.

Оставите коментар