СТРАВИЧНА ИСПОВИЈЕСТ ВОЈНИКА ИЗ ДОБРОВОЉАЧКЕ: Ваљали су нас по асфалту, нож и пушке под грло стављали

 

 

RTS/screenshot YouTube

Напад на колону ЈНА која је излазила из Сарајева у Добровољачкој улици 1992. године био је планиран, и то је једина истина, а истовремено 27 година свакодневно слушамо лажи због којих нико не одговара, рекао је Данило Берибака, припадник војне полиције ЈНА који је био у колони.
– Најбоље би било да се ми који смо нападнути и они који су нас напали суочимо, да би коначно престали са лажима – рекао је Берибака за “Глас Српске” и додао да је вријеме да се те ствари коначно рашчисте.

Он је истакао да је срамота то што нема судског епилога.

– Изгледа да чекају да сви биолошки нестанемо и да умре и некадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић, па да онда нема ко да одговара, да се нема коме судити – додао је Берибака.

Он је навео да је у Агенцији за истраге и заштиту БиХ Сипа дао исказ и да ће свједочити о томе уколико икада почне суђење за овај злочин.
Берибака каже да је колона нападнута 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, а да су војници и официри убијани, заробљени, мучени.

– Осули су паљбу по нама, стали смо, рекао нам је командир да изађемо, поваљали су нас по асфалту, држали су нам пушке на тјемену. У 24 часа сам три пута умро, прво спржен у транспортеру, па на улици када су ми пушку прислонили на главу и касније када су ми нож под грло стављали, тешко ми је и да говорим о томе – испричао је Берибака.

У Миљевићима у Источном Сарајеву данас ће бити обиљежено 27 година од злочина над војницима ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године, када су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 је заробљено.

 

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар