Озваничен почетак радова на доводном тунелу за ХЕ „Дабар“

  • Предсједник Републике Српске Милорад Додик озваничио је данас у Зовом Долу код Невесиња почетак радова на изградњи доводног тунела за Хидроелектрану /ХЕ/ Дабар, чија је вриједност око 112 милиона КМ.

1111
На тендеру, који је расписала Електропривреда Републике Српске, најбољу понуду дао је „Интеграл инжењеринг“ који ће градити доводне тунеле, улазне грађевине и приступне тунеле ХЕ „Дабар“, те вршити истражно-пројектантске радове у току изградње.
Предвиђен је ископ тунела укупне дужине 12.125 метара, ширине 5,2 метара, градиће се и низводни приступни тунели дужине 91 метар и 651 метар, те улазна бетонска конструкција.
Радови ће се изводити на територији општина Невесиње, Билећа и Берковићи, а рок за изградњу је четири године и шест мјесеци.
„Доводни тунел за будућу Хидроелектрану ‘Дабар’ највећи је капитални пројекат у области енергетике на просторима бивше Југославије, чија је градња почела послије рата. У ову инвестицију, у оквиру Горњих хоризоната, ушли смо властитим средствима и стручном радном снагом“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Он је нагласио да је опредјељење Републике Српске да се Електропривреда Републике Српске не приватизује.
„То се неће дозволити и опредјељење актуелне власти је да гради обновљиве изворе, који ће оставити народу на кориштење и уживање њихових бенефита“, поручио је предсједник Републике Српске.
Гордан Мишељић, директор ХЕТ-а – у чијем је 100-одстотном власништву и привредно друштво „ХЕ Дабар“ – истакао је да ће захваљујући овом пројекту, поред нових радних мјеста, све општине источне Херцеговине у својим буџетима на годишњим нивоу имати нови прилив новца, а само Невесиње додатних 1.250.000 КМ годишње.

Вриједност укупне инвестиције ХЕ „Дабар“ износи 352 милиона КМ.

Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар