Срби господаре балканском струјом: ЕПС купује Електропривреду РС?

  • Премијер Александар Вучић најавио да ће „Електропривреда Србије“ покушати да се удружи са ЕП Црне Горе и ЕП Републике Српске или да их купи

image2
„Електропривреда Србије“ неће бити приватизована, већ ће покушати да купи електропривредна предузећа у Републици Српској и Црној Гори или да се удружи с њима, најавио је премијер Александар Вучић.
– Желим да најавим да ми имамо другачије планове за ЕПС. Не желимо да га продајемо и не желимо да га приватизујемо. Желимо да проширимо свој утицај, да разговарамо с Републиком Српском и Црном Гором. Покушаћемо да учествујемо у куповини или стварању заједничких предузећа са РС и Црном Гором – изјавио је Вучић за Недељник.

Исплатив потез

Колико би овај потез био исплатив и на који начин би посао могао бити реализован, анализира Министарство енергетике, потврдио је за Курир министар Александар Антић.
– Министарство и ЕПС озбиљно анализирају како ту активност учинити изводљивом јер је реч о вредним компанијама. Анализа ће бити готова за неколико месеци. Вредност тог посла огледа се у томе што би ЕПС постао озбиљан играч у региону, боље би се балансирала производња у различитим периодима године. Сада прво треба да урадимо реорганизацију у сарадњи са ММФ како би се оствариле уштеде и како би ЕПС могао да се ослони на сопствене приходе и неке кредитне линије за реализацију тог посла – каже Антић и додаје да премијер Вучић то не би помињао да „неке могућности за сарадњу не постоје“.

Комшије без одговора

Курир је овим поводом контактирао и са електропривредама Србије, Црне Горе и Републике Српске. У ЦГ смо упућени на тамошње нинистарство економије, одакле одговори нису стигли, а одговора није било ни из поменутих предузећа.

Махмуд Бушатлија: НЕМА КРЕДИТА БЕЗ ГАРАНЦИЈА

Да би ширење ЕПС у региону било добар потез, сматра и финансијски аналитичар Махмуд Бушатлија, али сумња у могућност реализације те идеје.
– Укрупњавање система уз добро управљање може довести до бољих економских перформанси. Кад предузеће није зависно од државе, може да узме кредит и није зависно од државне гаранције. Не знам да ли у Европи има још неко енергетско предузеће које не може добити кредит осим ЕПС – истиче Бушатлија.

СА ЧИМ ИДЕМО У КУПОВИНУ

  • Милијарду евра износе укупна задужења „Електропривреде Србије“
  • Последњи кредит узет од ЕБРД износи 200 милиона евра
  • Прошле године узели 200 милиона евра од комерцијалних банака
  • Седам милиона евра ЕПС потрошио на консултантске услуге
  • Два милиона евра плаћају мађарским менаџерима за вођење ЕПС

Извор: Курир

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар