Онима што плачу: Чији су Срби из Црне Горе?

 • Мислила сам да је ово безазлена петиција као и све друге. У колико случајева је код нас нешто постигнуто петицијом?! Ипак, ова би и могла проћи, јер иде на штету јединства српског народа.

SANJA

Читајући коментаре својих пријатеља из Србије чини ми се да не постоји ништа што би то јединство могло нарушити. Онда помислим на хиљаде потписника, погледам коментаре испод чланка у Политици и помислим на оно апокалиптично: последњи дани. Како то да ником од мојих пријатеља, студената из Србије, не сметају студенти из Црне Горе?

Можда зато што су они међу најбољим, али и друштвено најодговорнијим и насвјеснијим студентима. Можда зато што им није битно да ли ће завршити факултет, већ шта ће бити са нама за педесет, сто година. Можда зато што нису подложни биједним новинарским манипулацијама. Можда зато што прво мисле о људскости, па онда о закону. Закон је често на страни јачег (нарочито финансијски јачег), иначе неправда не би постојала. Јер стварно: шта ће студенти СТРАНЕ државе на буџету туђе?! Али они себи и постављају питање како је та држава постала страна?! Шта је матица учинила да не постане? Кажу, има паразита. Ово је једини начин да у Београд наставе да пристижу САМО паразити, татини и мамини синови којима ни студирање по статусту студента стране државе неће бити скупо.

А шта је са нама другима, они чија је фамилија остала без посла јер нису хтјели да од штокавских Срба постану монтенигерски ђекавци?! Шта је Србија урадила за Србе у Црној Гори? Кажу, није Србија социјална установа. Једном у шали написах пријатељу: Србија је вјечна, док јој је одступница вјерна. Ако је дио одступнице дезертирао, остатак не треба згазити. Мада чух једном од госпође у трамвају да јој је мука од студената из провинције. Дакле, прво Србија Србијанцима (други Срби не постоје), па онда Београд─Београђанима. Да ли је то она госпођа из Нушићеве Девестопетнаесте која се за вријеме бомбардовања нервира јер не може да спакује своју бунду, а после моли једног Херцеговца да јој да кору буђавог хљеба, јер је он жилав и издржаће више од ње глад.

Petar-Petrovic-Njegos-620x350

А због свих мојих пријатеља, бити Србин из Црне Горе је лакше:

1. Лакше је и кад одете у библиотеку факултета да подигнете књиге, јер радосно спремате испит из српске књижевности, а тамо вас дочека „великосрпски” библиотекар и каже да то није могуће јер нисте Србин. Питам ─ откуд Ви то знате, а он ─ тако каже ваша власт. Дакле, СВИ ви сте оно што тренутно каже Вучић!.

2. И кад вам кажу да сте ви признали КиМ, а ви кажете ─ нисмо. Питају ─ шта сте учинили?! Исто што и ви, протестовали смо, само то нико није пренио.

3. И кад вам као студенту српског језика и књижевности у градској библиотеци траже депозит, јер сте странац.

4. И када плаћате здраствене прегледе, иако сте србијански здраствени осигураник. (Мада споразум о међусобном лијечењу између Србије и Црне Горе постоји, али мене не обухвата ниједан закон, јер споразум важи САМО за црногорске држављана и црногорске осигуранике). Дакле, увијек сте некако специфичан случај.

5. И када вас питају што не узмете једноставно србијанско држављанство. Једноставан одговор: три члана породице по 30 000. Тако је било кад сам хтјела.

6. И кад вас питају што све не распродате тамо и не дођете овдје. Класично питање дезертера са своје дједовине. Ја очев гроб не бих продала, кад бих сјутра морала напустити и студије, и Београд. Нпр. Србима са Косова често исто то пребацујете.

7. И кад вам кажу да Србијанци у Црној Гори немају иста права. Као да кажете Крајишнику да не може да има иста права као Србијанац у Београду, јер Београђанин нема иста права у Книну. Зар је могуће да схватата да су вам браћа окупирана једино кад на њих неко сручи гранате. Или да не схватате да сте и сами, прво медијски, а онда на све друге начине окупиране.

Паразити се могу истријебити на други начин. Вама на савјест српство ван граница Србије за сто година. Владика Раде се двоумио око истребљења потурица. Шта је за вас трећина Срба у „иностранству”.

За крај, читајте Мила Ломпара:

„Тај интегрализам треба да буде делатан да би био делотворан: он ваља да неутралише тако распрострањену регионалну свест у нашем народу, која је подлога за остваривање намере да се СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО СВЕДЕ НА СРБИЈАНСКО. Отуд би србијански регионалисти требало да покажу наглашену осетљивост за источнохер-цеговачке говоре и свет патријархалне културе динарских простора, као што би херцеговачки или црногорски регионалисти ваљало да покажу спремност да ослушну тамни и дубоки свет косовско-ресавских и призренско-тимочких говора и обичаја. Свет северно од Саве и Дунава само треба да ослушне свој сопствени глас из давнине. Јер, тај свет је увек ─ можда и најбоље од свих ─ разумео дубоку језичку и културну драму народа који постоји на размеђу цивилизација.”

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. Херцеговац Reply

  Црногорцима треба наплаћивати као странцима!

 2. Херцеговац Reply

  Црногорцима наплатити као странцима!

 3. Cetnik Kure Reply

  U cemu je problem.Narod Crne gore za nezaviznu Crnu goru je glasao sta sad ocete?.Ja sazaljevam Srbe iz Crne gore iliti Crnogorce Srbe ali vecina je rekla tako!

 4. Лазар Reply

  Ја сам против тога да се Монтенегрини и Црногорци тј Срби из Црне Горе стављају у исти кош али ево и мене исто стављају у исти кош са урбаним другосрбијанцима (тзв „СЛучајним Србима) и млакоњама кад одем у Требиње или у Херцег Нови, а у Новом Саду рецимо замишљају да сам из неког стереотипног Шумадијског сеоцета и често ме поздрављају са неким карикираним јужњачким нагласком иако сам из Крагујевца.

  Јако је жалосно колико се ми Срби мало међусобно познајемо и потцењујемо. Већина Срба ван Србије зна само Београд и помало Нови Сад, ми у средини и јужно смо негде у дубокој позадини мозга више као неки стереотипи.

  С друге стране многи Шумадинци и не знају колико Срба има ван Србије јер је посебно овим средоевчним генерацијама утувљена социјалистичка подела и идентитети, мада су временом утувили у главу прво да постоје Срби преко Дрине, а скоро ће утувити да има и Срба у Црној Гори и даље. Што је интересантно ово је јако добро прошло код млађих, али су старији катастрофа вероватно јер се и сами сећају када су се доселили из села у градове како су их тадашњи грађани шиканирали. Све се ово може превазићи и свако мора свој крст носити, а не одмах да лете оптужбе. Бог је прво кушао Србе преко Дрине, па оне са Косова, сад куша ове у Црној Гори, а доћи ће ред и на нас Србијанце како нас зовете.

  Уствари је јако добро што иако остављени Црногорски Срби одолевају јер такво аутентично Српство вреди 10тоструко више од некаквог ултра Српства потпомогнутог новцем или оног масовнијег бусачког србовања као у Мила 1989 које отприлике није било искрено. Временом ће се вратити лепше значење именици Црногорац које је сада због појединаца попут Мила, Кавчана и остале братије укаљано.

Оставите коментар