СХ НА ПРИЈЕМУ У СТАРОМ ДВОРУ: Срби су кроз вијекове научили да без државе нема слободе (ФОТО)

  • Представништво Републике Српске у Србији приредило је у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и обиљежавања 24 године од проглашења првог Устава Републике Српске. Свечани пријем одржан је на Старом двору у Скупштини града Београда.

1100

Домаћин пријема: Млађен Цицовић, директор Представништва РС у Београду

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска идеја слободе српског народа кроз вијекове.

– Та идеја увијек је подразумијевала да Срби имају своју државу. Нема слободе без државе и то су Срби кроз историју научили веома добро  – рекао је Додик.

cicovic doik toma 01

Млађен Цицовић и Милорад Додик срдачно дочекали Томислава Николића

Он је истакао да борба српског народа за слободу никада није била борба да други буду неслободни.

dodik i hercegovci 03

Жарко Ј. Ратковић, Милорад Додик и Светлана Јањић

– На тим идејама настала је и Република Српска, која је приликом распада бивше Југославије била ту. Други су сматрали да не треба да буде формирана, а када је већ формирана и када је показала да може да изнесе рат, тешко вријеме примјене мировног споразума и послијератне изградње, онда су покушали да јој кажу да је случајна – навео је Додик.

dodik i hercegovci 01

Милорад Додик окружен Херцеговцима у Старом двору

Он је нагласио да је Република Српска упорно показивала своју способност да постоји, да изађе из тих тешких времена још јача, јер је у бази њеног формирања искључиво тежња српског народа за слободу.
matija djogo crvena
– Република Српска није настала да би други били неслободни. Република Српска је данас мјесто слободе за све људе различитих вјера и нација који прихватају и желе да у њој егзистирају и граде свој живот – рекао је Додик.

0800

Представници готово свих херцеговачких удружења у Србији са патријархом Иринејом

Патријарх Иринеј: Велики дан за све Србе

Његова светост патријарх српски Иринеј пожелио је на пријему да Република Српска напредује на темељима које је поставила, да оправда жеље цијелог српског народа, а посебно народа у Републици Српској. Он је истакао да је данашњи дан велики и значајан, не само за Републику Српску, већ и за Србе и Србију.

– То је дан када се сјећамо важног датума када је постала, а надамо се Божијој помоћи и опстала, Република Српска, дан када је своје постојање засновала на закону, на Уставу – рекао је патријарх Иринеј на пријему.

Он је истакао да је РС настала благословом Божијим и жељом већинског српског народа и да почива на праву и правди.

– Желимо јој да одоли свим искушењима, да почива на праву и на правди, не само српског народа него на праву свих људи који тамо живе и уживају иста права као и већински српски народ, јер поштује националне мањине са њиховим обичајима и правом на егзистенцију – рекао је патријарх Иринеј.

0600
Пријем је благословио патријарх српски Иринеј, а на свечаности је присуствовао и предсједник Србије Томислав Николић.

Патријарх Иринеј, Милорад Додик, Миодраг Линта и Томислав Николић

Српска елита мора да сачува Дејтонски споразум

Међу бројним угледним гостима у Старом двору био је и Миодраг Линта, предсједник Савеза Срба у региону:

– Република Српска је израз жеље српског народа са простора бивше СР Босне и Херцеговине да буде слободан и равноправан са другим народима, као и да буде брана понављању геноцида. Нажалост, постоје јаке снаге у региону које се не могу помирити са постојањем Републике Српске и чине, у датим околностима, све што је у њиховој моћи да је униште. Због тога је важно да постоји општи консензус српске интелектуалне и политичке елите и народа да се очува Дејтонски споразум и Република Српска. Поред тога, потребно је активно радити на њеном даљем економском развоју и додатно обезбиједити да буде значајан политички фактор у очувању мира и стабилности у региону.

1300

Делегација Клуба Гачана на пријему

Директор Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, истакао је да је поштoвање међународних правних докумената, договора и споразума први и највиши услов за живот у духу сарадње и мира међу народима и државама, као што је сваки договор у кући или међу комшијама одраз часног и поштеног живота и рада. Он је гостима на пријему на поклон уручио књигу о Републици Српској, њеном стварању и трајању и оригинални текст Дејтонског мировног споразума.

0300

Дуго чекан сусрет: Милорад Додик и Светозар Црногорац

Пријему су присуствовали и предсједници Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и Скупштине Србије Маја Гојковић, те министри у владама Републике Српске и Србије. Свечаности су присуствовали и руски амбасадор у Београду Александар Чепурин, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, те представници дипломатског кора и бројне угледне личности из свијета политике, привреде, науке, културе и умјетности Србије и Републике Српске. Пријем је почео извођењем химни Републике Српске Моја Република и Србије Боже правде, које је извела оперска пјевачица Анета Макањић.

bilecani

Директор представништва РС са представницима Завичајног клуба Билећана у Србији

Она је извела и чувену композицију кнеза Михаила Обреновића Што се боре мисли моје, а потом композицију Ово је Србија, аутора Николе Грбића

0500
У свечаном дијелу програма учествовали су српска глумица Биљана Ђуровић и октет Бањалучке филхармоније. Ово је други пријем поводом Дана Републике Српске који приређује Представништво Републике Српске у Србији.

0200 10 0700 0400 01 00

Извор: Српско Коло
Фото: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар