СО БИЛЕЋА: Док траје борба за превласт грађани чекају

  • Уз опречне тврдње да ли је по закону или не, данас је, након три и по мјесеца паузе, одржан наставак шесте редовне сједнице Скупштине општине Билећа.  Како пише портал Директ, у скупштинске клупе данас је званично сјео и одборник Уједињене Српске Јанко Самарџић који је замијенио Сашу Радана. Неизгласавањем појединих директора, који су изабрани на јавним конкурсима, владајуће странке направиле су званични отклон од доскорашњих коалиционих партнера. Са друге стране, неки припадници владајућих странака направли су отклон од досадашње политике у овој општини, па су „пале“ оставке и критике на досадашњи рад власти.

Скупштина општине Билећа (ФОТО: Директ)

Влада РС упутила је Народној Скупштини РС приједлог одлуке о распуштању билећке Скупштине о којој ће она одлучити 24. новембра. Одборници опозиционог СНСД-а и Социјалистичке партије данас су напустили засједање билећког парламента, јер сматрају да је оно одржано противзаконито. Да је засједање противзаконито сматра и Дражен Дунђер, одборник Српске радикалне странке „Др Војислав Шешељ“.

„Све је урађено мимо закона. Они данас немају законски десет руку“, казао је Дунђер, али није образложио на чему темељи ове тврдње, већ је поручио новинарима да они истраже.

Дунђер је са својом странком и билећким одборима СНСД-а, СП-а и СНС-а поднио Влади РС иницијативу за распуштање билећке Скупштине. Упитан због чега то није урадио у прошлом мандату, када је, такође, био одборник, а када сједнице нису одржаване и по пола године, Дунђер каже да је и тада „упозоравао“ на противзаконито дјеловање.

„Нисте у праву да сам сада поднио иницијативу са СНСД-ом, ја живим за себе и за своју странку. Поднио сам само пропуст да су прекршили Закон, нису заказали скупштину за 90 дана. А и у прошлом сазиву сам упозоравао и тражио да поднесемо, али нико то није хтио да уради“, рекао је Дунђер, али није образложио због чега иницијативу тада није поднио сам, са својом странком.

Предсједник билећке Скупштине Мато Вујовић пак тврди да је данашње засједање сазвано у складу са законом.

„Закон о локалној самоуправи, члан 52, каже да су сва важнија питања, попут сазивања Скупштине, дефинисана Пословником о раду Скупштине. Нашим Пословником, који је донесен 2017. године, предвиђено је Чланом 100, став 6, да се, уколико се Скупштина не настави у року од 15 дана, њен наставак одређује сходно одредбама овог Пословника. Ми смо те одредбе испоштовали и не видим никакве препреке да данас наставимо засједање“, тврди Вујовић.

Он је рекао да, за сада, власт има стабилну скупштинску већину, да се одлуке усвајају са десет руку за и да је, према допису који су добили од ЦИК-а, Јанко Самарџић добио свој мандат 6. новембра.

Начелник Општине Билећа Веселин Вујовић медијима је казао да мисли да НСРС, ипак, неће распустити билећку Скупштину.

„Нема потребе да се распушта Скупштина, она функционише. Нисмо је одржали дуже од три мјесеца, јер нико није имао већину, ни ми, ни они. Нашли смо рјешење да један одборник врати мандат, а кад је дошло рјешење од ЦИК-а да је именован нови одборник, сазвали смо данашњу скупштину“, рекао је Вујовић.

Начелник каже да су грађани Билеће оваквим радом Скупштине добили „само проблеме“, а за лошу медијску слику о овој општини криви поједине одборнике и новинаре.

„Билећа се приказује само по негативним дешавањима која поједини одборници шаљу у јавност, а и медије више занимају негативне ствари. Извињавам се, али то испада тако. Има пуно позитивних ствари, али медији пуно више пажње поклањају негативним“, рекао је Вујовић.

Именовања директора – мјерило (не)задовољства

Иако је Јована Продановић на спроведеном јавном конкурсу испунила услове да буде именована за директорицу Јавне установе Дом културе у Билећи, одборници нису подржали овај пријелог. На овај начин Продановић, која је кадар странке СРС „Др Војислав Шешељ“, онемогућено је да добије четверогодишњи мандат који би био непромијењен и у случају нових избора, што се може протумачити као отклон скупштинске већине према политици свог доскорашњег коалиционог партнера Дражена Дунђера. Но, занимљиво је да одборници нису подржали смјену Продановић са мјеста вршиоца дужности директора ове јавне установе, што је својеврстан правни нонсенс. Према закону, вршилац дужности директора именује се на највише шест мјесеци, до именовања директора изабраног на јавном конкурсу.

Избор директора данас је показао незадовољство и у владајућим редовима. Тако је вршилац дужности директора Туристичке организације Билеће Младен Тепавчевић данас поднио оставку на ову позицију. То је Скупштини и грађанима саопштио Тепавчевићев страначки колега, одборник ПДП-а, Новак Инић.

„Тепавчевић је одлучио да поднесе оставку, јер је став странке на самом почетку, када смо сјели у ове клупе, био да се наш човјек повуче уколико не урадимо нешто у одређеном периоду. Он је ушао у презапослено предузеће које има вишак радника. Такође, он не жели да учествује у преговорима и раду са бившом власти, а чињеница је да смо ми неке њихове људе оставили на одговорним функцијама и да се они и данас питају у овој Општини“, поручио је Инић.

Прије Тепавчевића, на челу билећке Туристичке организације годинама је био Никола Бајовић, актуелни замјеник начелника Билеће.

Инић је рекао да овакав његов наступ није никакав удар на актуелну већину и да он остаје њен члан, али је позвао владајуће станке да „ураде нешто конкретно“ и поднесу кривичне пријаве за противзаконитости које је радила бивша власт.

„Немојте да радимо као што смо до сада радили. Позивам вас да коначно поднесемо кривичне пријаве, да видимо колико смо одлучни у борби за коначне промјене. Најкривље ми је због начелника одјељења, јер ће сва кривица на крају пасти на тренутно руководство. Позивам колеге да урадимо нешто конкретно, да нас за четири године неко не криви за нешто што нисмо урадили“, рекао је Инић.

Када се подвуче црта, из билећког парламента данас је послата збуњујућа и забрињавајућа слика која одаје утисак да ни власт, ни опозиција немају јасан план како да ријеше нагомилане проблеме. И иједна и друга страна у сталној су борби за превласт, а грађани на чекању.

Јелена Денда Борјан / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар