Невесињци још чекају прву овогодишњу бебу

  •  Само 17 беба рођено је првих дана Нове године у Српској. Прве бебе у Прњавору и Требињу родиле су се тек на Божић, а у Невесињу још увијек нема новорођенчади.

BEBE
Таква негативна слика озбиљан је аларм друштву да се под хитно мора стимулисати рађање, пишу Независне. Јованка Вуковић, архитекта, мајка четворо ђеце прича да од како је родила сина Петра прошло је осам мјесеци, а једнократног материнског додатка који би јој значио, од 450 марака ни на видику.

„Та симболична накнада од државе касни 8 мјесеци, а о осталим накнадама државе да и не говоримо.Немам права на дјечији додатак, са својом садашњом платом би требало да имам 11-оро дјеце да добијем ђечији додатак“, каже Јованка Вуковић.

У Фонду дјечије заштите и Министарству породицесу јој рекли кад буде пара биће и исплата. У ресорном министарству увјеравају да су испунили свој дио обавеза према Фонду и упутили налоге за исплату у трезор на, како кажу, даље поступање.

„До сада 202.128 КМ су исплаћене, а 505.481 КМ је тај дио средстава које које смо увели у систем и очекујемо да се сваки дан та средства нађу на рачунима мајки“, објашњава Мирела Вујатовић, министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

То што мајке за треће добијају 600, а за четврто тек нешто преко 400 марака једнократне помоћи више је него срамно , кажу у Удружењу „4 плус“. Тиме се поручује младима да нису ово нису добра времена за родитељство и да за дјецу нема новца, али зато има за потребе гломазне администрације.

Мондо.ба

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар