ХРВАТСКА ПОПУШТА МЈЕРЕ: Грађани РС ипак неће морати у самоизолацију

  • Министар унутрашњих послова и шеф Националног штаба цивилне заштите Хрватске Давор Божиновић најавио је  укидање обавезне двонедјељне самоизолације за оне који долазе из БиХ.

 

Одлука би, како је рекао, требала бити донесена већ сутра.

У фази смо плеса с вирусом, анализирамо на дневној бази. ЕУ ће вјероватно изаћи с препорукама. Данас су у току ти разговори. Вјероватно ћемо у одређеној мјери либерализовати режим преласка границе, и кад су у питању држављани ЕУ и наше сусједне земље. То ће значити улазак у Хрватску на начин да се сви који улазе придржавају епидемиолошких мјера. Више не би значило обавезу самоизолације за оне који долазе из БиХ. Очекујем то најкасније сутра – рекао је Божиновић.

Коментарисао је и поступак Уставног суда којим ће се преиспитивати јесу ли одлуке Штаба биле у складу с Уставом.

– Влада је више пута рекла да су наше одлуке у складу с Уставом и законом. Одговарали смо на питања, одговараћемо и даље. Донијели смо закон да би Штаб могао убрзо бити у функцији да бисмо почели доносити одлуке за први налет вируса корона, прошао је све клубове и саборску процедуру. Сабор је у експресној процедури овластио Штаб за доношење одлука за корона кризу – каже Божиновић.

Тврди да су све одлуке биле донесене на темељу струке.

– Резултати су посљедица тога што су све одлуке донесене на темељу струке. Што се Штаба тиче, сваку одлуку је донијела струка, а иза критика нисам видио да стоје епидемиолози, чак ни они који су чланови СДП-а – рекао је Божиновић.

Коментарисао је и већи број обољелих у Хрватској и евентуалне нове мјере.

– Више-мање су се све земље отвориле. Гасићемо жаришта гдје се појаве, али ако имамо локална жаришта не значи да се мјере требају примјењивати на подручју цијеле земље. Циљ је да се доносе избалансиране мјере. Вјерујем да ћемо опет показати да смо међу најбољима. Ово није шведски модел, драстичне су разлике у резултатима између Хрватске и Шведске. Нема података да постоје теже клиничке слике, нити је ико на респиратору у Хрватској – рекао је Божиновић.

Радио Требиње / index.hr

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар