БЕОГРАД, 30. ЈУЛ 2022. ГОДИНЕ: Света Литургија Ливањским Новомученицима у цркви Светог Марка у Београду

  • Ове године обележићемо 81 годину од великог страдања које су доживели ливањски Срби током 1941. године, те 31 годину како су мошти Ливањских новомученика извађене из јама широм Ливањског поља. Као и сваке године, окупљаћемо се у Ливну, Челебићу, Чапразлијама, Губину, Београду, на далекој Флориди и где год још живе расејани ливањски Срби и њихови потомци.

Оно што ће ове године бити другачије је чињеница да је наша Света Црква и званично убројала Ливањске Новомученике у ред светих. Због ове чињенице, наших страдалих предака се више нећемо сећати кроз парастосе и помене, већ ћемо Ливањске Новомученике прослављати као свете Литургијски и на другим молитвеним окупљањима.

Од ове године, празник Ливањских Новомученика обележаваће се 30. јула, истовремено са празником Св. Великомученице Марине – Огњене Марије, дана када је највећи број њих и пострадао. Док ће главно Литургијско окупљање на овај дан бити у Ливну, за све који не могу овог дана бити у Ливну, биће организована и Света Литургија у храму Светог Марка у Београду. Јутрење празника ће бити служено у 7.30 а након тога Света Литургија са почетком у 8.00 часова.

Након Свете Литургије биће пререзан колач и освећено кољиво.

 

Огњена Марија Ливањска

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар