СИМБОЛ ЧАСТИ СЛОБОДЕ И ХРАБРОСТИ: Освештан споменик јунацима са Зовог дола

  • У Зовом Долу код Невесиња данас је освјештан Споменик на којем се налазе имена 17 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја ове мјесне заједнице. Мјештани, родбина и пријатељи српских јунака овим чином исказали су поштовање према херојима који су свој живот дали за слободу и правду.

Српски борци из Зовог Дола, Бежђеђа и Трусине су више пута кроз историју међу првима стајали на бранику отаџбине. Тако су и у посљедњем рату заједно са браћом из читавог Невесиња одбранили вјековну српску земљу.

Уз благослов Епархије захумско-херцеговачке и приморске Споменик у порти Храма свих светих освјештао је свештеник Драго Зубац који је потом служио и помен погинулим борцима

Аутор Спомен обиљежја је академски вајар из Требиња Ристо Војиновић. Уз помоћ институција, предузећа, удружења и људи добре воље изграђен је споменик слободе, храбрости, вјере и свега оног што је оличење људи чија су имена записана на плочи.

 

Међу 17 погинулих јунака најмлађи је био Саша Чалија. Са 19 година је окончао свој живот жртвујући се за Републику Српску. Његов отац Јоца са много емоција испратио је данашњи догађај у Зовом Долу.

–Бол је велики, али се борим и утјеху налазим са својим унучићима– истиче Чалија.

Драго Таминџија је у рату изгубио брата, а испод истог крова погинула су још два младића. Уложио је много воље и труда да би се изградило спомен обиљежје које ће трајно подсјећати на саборце и братственике.

У име Одбора за изградњу спомен обиљежја присутне је поздравио Милан Вукајловић. Он је нагласио да ће споменик бити вјечни симбол пожртвовања, слободе и побједе над злом и неправдом, а да ће имена уклесана на плочи увијек означавати част, љубав и поштење.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да подизање споменика представља дио дуга према онима који су стварали Републику Српску, а предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац нагласио је да су ови борци сачували част и образ Зовог Дола, Невесиња и српског народа и да се морају поштовати они који су дали највише за стварање Републике Српске.

Предсједник Мјесног одбора Општинске борачке организације Зови До Момчило Бендераћ рекао је да слава припада младићима који су својом жртвом показали величину.

Вијенце и цвијеће на освјештано спомен обиљежје положиле су делегације Борачке организације РС, општинских борачких организација из Невесиња, Гацка, Билеће и Требиња, Трећег пјешадијског РС пука и општине Невесиње, те представници Ратних ветерана, Организације старјешина Војске РС, Равногорског покрета и мјесни одбори Борачке организације из Зовог Дола и Лукавца.

Мјештани Зовог Дола су изградњом светог храма удахнули нови живиот у ово слободарско и историјско мјесто. Изградњом Спомен обиљежја оживљели су сјећање на људе који су поднијели жртву за слободу и Републику Српску.

РАДИО НЕВЕСИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар