ДАН ЗА ПАМЋЕЊЕ: Посјета руске делегације Билећи и наставак руско-српског пријатељства

  • Руска делегација, на челу са продеканом Агрономског факулета Вороњеж и директором Руског културног центра ове године  посјетитила је  Републику Српску. Заједно са професорима, око четрдесетак руских судената јуче су имали прилику видјети сво културно богатство Билеће.

rusi lalaaa

Наиме, по доласку у овај херцеговачки град, присустовали су служењу литургије у храму Светога Саве. Билећане, окупљене испред храма, посебно је дирнуло извођење свима познате пјесме „Тамо далеко“, од стране руских студената на српском језику.

hor

Представници Руске федерације и представници општине Билећа положили су вијенце испред храма и у парку посвећеном погинулим народним херојима. Затим су посјетили Билећко језеро, највећу вјештачку акумулацију на Балкану, те манастир Добрићево, удаљен неколико километара од Билеће.

polaganje

Међутим, оно по чему ће ова посјета бити упамћена је вече руско-српског пријатељства, организовано од стране Општине Билећа и Руског културног центра. у 18:30 часова одржано је предавање професора универзитета у Вороњежу, а затим је услиједило незабоавно вече.Програм је водила Сања Бошковић, која је у уводној ријечи нагласила да билећанима представља велику част, то што могу присуствовати овом историјском тренутку, те да се сви надају да ће веза из Вороњежа и Билеће наставити се и у будућности. Извођење химни Русије и Србије пробудило је емоције свих присутих.

blee

.Пред пуним домом културе „Јевто Дедијер“, присутне је испред општине Билећа поздравио Немања Папић, цитирајући владику Његоша приликом његове посјете Русији- нико већи од руског цара. Како каже, нада се да је ово први корак ка зближавању братских земаља, већ повезаних традицијом, те да ће се пријатељство ова два града наставити.

ruske

У име руске делегације присутне је поздравила Марина Николајевна Шахова, те размијенила поклон као знак пријатељства са представником општине Билећа.

Руски ансамб „Черноземачка“ на челу са Аном Скрофином, одушевио је све присутне, изводећи традиционалне руске игре и пјесме. Плес, глума, пјесма и разни вратоломни покрети измамили су од билећана громогласан аплауз те учинили да ово вече буде незаборавно.

joca

Магистар историје Чедомир  Зено Поповић, укратко је објаснио везу између Русије и српског народа, те традицију која нас спаја вијековима.

Као добродошлицу и руку пријатељства билећани су русима приредил богат културно -умјетнички програм.Учествовала су сва културна друштва града.Фолклорне игре приредили су чланови КУД“ Зора херцеговине“ и „Владимир Гаћиновић“, који су својим играма бар мало донијели слику херцеговачке традиције.

Вече су обогатили и гуслари КУД „Влатко Вуковић“ те пјевачка група“Василисе“.

černozemačka

ЗК „Освит“ већ година организује дане руске културе, а вечерас је специјално за руске пријатеље приредио рецитације руских пјесама . Пјесму Требишњица, написану од стране припадника Донског покрета у Билећи , Мише Залјенског и Волга на руском је рецитовала Дајана Алексић, док су превод на српско језику истих пјесама рецитовале такође чланице Освита, Татјана Ђорђић и Јана Бјелетић, које су својим извођењем пробудиле емоције код припадника Руске Федерације.

Дружење послије ове вечери за памћење настављено је у фоајеу дома културе, гдје су Билећани имали прилику да проводе вријеме и размијене са русима по коју ријеч. Ако је судити по утисцима, ово је само још један почетак руско_српског пријатељства, још један знак у низу који указује на братске односе православних земаља.

аутор: Дајана Алексић
извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар