СИМБОЛ СЛОБОДЕ: У Крековима освештан спомен крст невесињским устаницима

  • У Крековима код Невесиња данас је освјештан Спомен крст невесињским устаницима из 1875. године. Чин овјештања обавили су свештеници Црквене општине Кифино Село уз благослов епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

 

Покровитељ изградње Спомен обиљежја јунацима из Невесињске пушке је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић. Он је данас присуствовао светој литургији на Оџаку и положио вијенац код новосаграђеног Спомен крста високог 11 метара.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић рекао је да је невесињски и херцеговачки крај познат по јунацима и да заслужује овакво спомен-обиљежје које ће трајно подсјећати на борце за слободу.

„Овај споменик симболизује слободу невесињских устаника који су подигли Невесињску пушку, али и слободу бораца у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату који су одбранили ове просторе од жестоке офанзиве хрватских снага“, рекао је др Иванић.

Он је додао да остаје обавеза да се локалитет код Спомен-крста и некропола стећака додатно уреде и постану мјесто окупљања слободарских људи.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске нагласио да вјерује да ће споменик у Крековима бити мјесто окупљања људи, и како због сјећања на људе који су учествовали у Невесињској пушци, али и због херцеговачких природних љепота и прелијепог погледа са платоа на коме се споменик налази на читаво Невесињско поље.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да ће овај споменик бити трајно свједочанство да је Невесињска пушка био хришћански устанак за крст часни и слободу златну. Изразио је задовољство што је реализована иницијатива покојног народног посланика Ранка Савића.

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац рекао је да овакви скупови треба да буду мјеста саборности, наглашавајући да су то у аманет оставили храбри преци који су се вијековима борили за слободу.

̶ Само заједништвом можемо да градимо бољу Републику Српску ̶ поручио је Шиповац.

Предсједник Одбора за иградњу Спомен крста Драган Брењо захвалио се покровитељу и свим донаторима који су помогли израдњу овог лијепог споменика. Он је изразио очекивање да ће обиљежавање Невесињске пушке сада бити подигнуто на још већи ниво.

̶ Невесињска пушка и Невесињска олимпијада су брендови са којима треба да се поносимо ̶ закључио је Брењо.

РАДИО НЕВЕСИЊЕ / БН ТВ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар