Саборовање на Ублима: Херцеговци и Црногорци опет заједно

  • На Зубачким Ублима овог викенда одржава се Велики народни сабор – уз богат културно-забавни програм, дружење и разноврсну гастрономску понуду.

 

ubla1
У присуству више хиљада посјетилаца, чије окупљање није омела ни повремена киша, традиционално саборовање на тромеђи синоћ је почело поздравним бесједама члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића, те челних људи и представника комшијских градова са обје стране границе – градоначелника Требиња Славка Вучуревића, предсједника Скупштине општине Никшић Веселина Грбовића, те изасланика Општине Херцег Нови Дејана Јовановића.
„Лијепо је видјети Црногорце и Херцеговце заједно, људе који су заједно овдје живјели и борили се – и увијек чували своју слободу“, рекао је у поздравној бесједи српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, истичући да га радује што је саборовању на тромеђи, захваљујући напорима градоначелника Требиња Славка Вучуревића, враћен некадашњи значај.
ubla2
Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић поручио је да се за слободу вриједи борити, због чега му је част да буде на мјесту – гдје су ради слободе дизане буне и устанци.
„Из борбе за слободу је настала и Република Српска. И ако буде поново требало, поново ћемо се борити, али сада није вријеме за то. Сада је вријеме да градимо и да нашој дјеци правимо бољу будућност“, рекао је Босић.
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да се на „овој древној и крвавој планини идеја слободе вијековима чувала као највећи аманет и залог наших предака“, због чега су Убла, без обзира на границе и политичке припадности – и данас зборно мјесто за све херцеговачке и црногорске родољубе: да се не заборави „на ту највећу светињу, без које живот нема никаквог смисла“.
Он је додао да, на жалост, данас „колективно немамо утисак да живимо у слободи коју смо заслужили и које смо достојни“.

ubla4
„Немамо, зато што се најважније одлуке доносе ван Републике Српске и зато што на унутрашњем плану имамо исувише сучељавања, напетости, па и анимозитета, иза којих стоје они који би да управљају и владају до судњег дана. То су они који неће да виде какав је Требиње искорак направило за само претходне три и по године – јер са поносом могу рећи да је Требиње након доста година стагнације данас једно од највећих градилишта у региону“, рекао је Вучуревић.
Предсједник Скупштине општине Никшић Веселин Грбовић подсјетио је на заједнички тријумф црногорске и херцеговачке војске против турске империје на Вучјем долу, као и на заједништво народа са обје стране границе – када је требало дизати устанак против фашистичке Њемачке 1941. године.
„Ја се надам да нам више неће требати бојева. Као што је Црна Гора прије десет година добила своју независност оловком и срцем – надам се да ће тако бити и за вас“, поручио је Грбовић.
ubla4
У забавном програму саборовања наступили су Јадранка Барјактаревић, Бане Мојићевић, плесна група „Матрикс“ из Даниловграда, Градски КУД „Алат Свислајон“, пјевачка група „Нагоркиње“, уз хумористички програм под називом „Нијесмо ми од јуче“.
Другог дана саборовања на Ублима у цркви Светог деспота Стефана служена је света литургија, након чега је положено цвијеће на споменик војводи Луки Вукаловићу и уприличен културно-забавни програм фолклорних друштава и народних гуслара.

И ове године на Ублима ради неколико угоститељских објеката, па гости сабора имају прилику да уживају у јелима карактеристичним за херцеговачко поднебље и другим специјалитетима.

Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар