У Пребиловцима обиљежено 75 година од страдања Срба у Херцеговини у злочиначкој НДХ

  •  Светом архијерејском литургијом у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима поред Чапљине обиљежено је 75 година од страдања Срба са подручја јужне Херцеговине.

пре
Уједно се обиљежава и година дана од изградње овог храма, који је посвећен мученицима пребиловачким и доњехерцеговачким.
Пребиловци у општини Чапљина је село које је највише страдало у Другом свјетском рату у Европи.

Његова светост патријарх српски Иринеј 8. августа прошле године је, уз саслужење бројних владика и свештенства, освештао Храм Васкрсења Христовог, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. убијено 85 одсто живља, махом жена, дјеце и стараца.
Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села шурманци, надомак Међугорја.

Од укупно хиљаду становника, само 6. августа 1941. године убијено их је 850, од којих 600 жена и дјеце. Усташе су убијене или живе Србе бацали у крашку јаму.

У Пребиловцима су тада убијене 52 породице, а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживјела само 172 становника.
Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка упале у село.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.
У Пребиловце је данас дошао и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић који је скренуо пажњу на важност повратка на пријератна пребивалишта и позвао све нивое власти у БиХ да помогну повратничкој популацији.

„Није довољно причати, мора се и радити, а мало тога се ради. Ово су наши простори. Срби су овђе живјели вијековима и треба им помоћи да се врате“, рекао је Иванић.

БНТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар