Операција рака дојке одсад могућа и у Требињу

  • Примаријус Невен Јокић, хирург са Института за онкологију и радиологију Србије, обавио је први пут у требињској болници три операције карцинома дојке по најсавременијим свјетским методама.

20151122184832_337902
Јокић каже да су ово његове прве операције дојке у требињској болници, гдје су му асистирали и требињски хирурзи који су, како каже, довољно едуковани па је било довољно само неколико минута да заједно раде на овој техници да се и сами обуче за ову процедуру.

Једини требињски радиолог онколог, др Љубица Миљановић истиче да је ово велика добробит за пацијенте из источне Херцеговине јер више неће морати путовати у друге центре да би били оперисани на овај начин.

„Све пацијенткиње које желе да се оперишу у Требињу само треба да се јаве својим породичним љекарима који ће им дати упутницу за наше хирурге који ће урадити детаљан преглед и комплетну преоперативну припрему, а на тај начин ће добити овакав тип савремене онколошке операције“, додаје др Миљановић.

Објашњавајући поступак операције, доктор Јокић је казао да је до прије 20 година стандардна процедура код лијечења инвазивног карцинома дојке била уклањање тумора с уклањањем комплетног ткива дојке и операцијама у пазушној јами које су подразумијевале и уклањање свих лимфних чворова пазушне јаме, док се сада ради по новим методама без уклањања комплетне дојке или свих лимфних чворова.

Он објашњава да се некад уклањало комплетно ткиво дојке и лимфних чворова, те након примијењене хемиотерапије долазило је и до отицања оперисане стране, односно комплетне руке, изазивајући и инвалидитет код тих жена, а дешавало се и да су се након дуго година јављали лимфни или васкуларни малигни тумори на тој руци, док се данас овом методом тражи такозвани стражарски лимфни чвор.

ИЗВОР: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар