Комеморација Вуку Рогановићу: Архитекта који је створио модерно Требиње

  • У Требињу је данас одржана комеморативна сједница поводом смрти архитекте Вука Рогановића, који је преминуо 6. августа у Требињу.

vuko-roganovic4
О Рогановићевом професионалном и животном путу говорио је градоначелник Славко Вучуревић, који је истакао да је Вук Рогановић био утемељитељ урбаног Требиња, аутор десетина архитектонских рјешења у Босни и Херцеговини и бившој Југославији, те бивши државни рекодер у пливању и велики донатор свог града.

vuko-roganovic2
„Било гдје да станете у урбаном дијелу Требиња пред очима ћете имати неку зграду, споменик или неко специфично архитектонско рјешење, у коме се препознаје Вукова умјетничка линија. Оно што су започела два знаменита Требињца – барон Ђуро Бабић и пјесник Јован Дучић, Вук је наставио са једним новим умјетничким тактом“, рекао је Вучуревић.
Он је је подсјетио да је Рогановић био пројектант са огромним искуством, са снажним и препознатљивим умјетничким изразом, истичући да се за његовим столом ницало једно ново Требиње.

vuko-roganovic
„Вук је стигао да у ширем простору остави дјела по којима ће бити упамћен – прије свега пројекат Меморијалног комплекса ‘Тјентиште’, ‘Конавоских двора’ , мотела ‘Јазина’ и многих других. Мало је познато колики је траг оставио у заштити споменика културе, посебно у оном периоду када је директор завода у Мостару био његов велики пријатељ – сликар Мирко Кујачић“, истакао је градоначелник Требиња
Опраштајући се од Рогановића, епископ Григорије истакао је да је он био требињски Пикасо.

vuko-roganovic3

„Некако ми се учинило да је оно што је Пикасо значио за свијет, да је Вук Рогановић значио за Требиње. Његов највећи успјех је то што је у овом граду спријечио да се догоде неке ружне ствари и направе неке ружне грађевине“, рекао је Григорије.

Вук Рогановић биће сахрањен данас у 17 часова на градском гробљу у Подгљивљу.

М.И./Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар