ПРОТЕСТИ УЗАЛУДНИ: У требињском парку освануо бронзани Владо Шегрт

  • У кругу спомен-обиљежја палим борцима у борби против фашизма 1941-45. у требињском градском парку постављена је спомен-биста народном хероју НОР-а Владу Шегрту.

segrt
Биста је постављена упркос захтјевима породица страдалих у партизанским злочинима да се одустане од ове иницијативе.
На протестном скупу одржаном ове суботе испред споменика, потомци жртва партизанског терора, пристигли из више херцеговачких општина, затражили су и уклањање раније постављених бисти Сави Ковачевићу, Драгици Правици и другим народних херојима НОР-а, уз тврдње да се одговорни за злочине над властитим народом, које је и историјска наука доказала, не могу сматрати његовим херојима.
„Најгласнији“ били су Гачани са тврдњама да је јединица Влада Шегрта само за двадесетак дана „црвеног“ терора на подручју гатачке општине убила најмање 120 невиних људи.
Подршку протестима је дала и општинска Борачка организација у Гацку.
Обновљене спомен-бисте пет народних хероја НОР-а постављене су уочи обиљежавања 4. октобра, Дана ослобођења Требиња у Народоослободилачком рату, а тада је најављено да ће спомен-обиљежје палим борцима НОР-а ускоро бити комлетирано – бистом команданта 29. дивизије НОВЈ Влада Шегрта.

Владо Шегрт, који је преминуо 1991. године, није раније имао бисту у градском парку.
Израду ових спомен-бисти, како је тада речено, финансирао је Град Требиње са 24.000 КМ.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар