Протести за Марка: Судије, кога штитите? Ћутањем убијате Требиње!

  •  Неколико хиљада грађана Требиња окупило се данас на позив породице и пријатеља недавно убијеног суграђанина Марка Ђерића – да протестима изразе незадовољство досадашњим резултатима полицијских и правосудних органа на расвјетљавању овог тешког убиства.

protesti-za-Marka2
У писму које је окупљенима прочитано на Тргу слободе, породица настрадалог Марка затражила је изузимање поступајућег тужиоца на овом случају, јер их, како је речено, није увјерио „да је до сада било шта учинио на откривању убица, налогодавца или налогодаваца“.
Породица је у писму апеловала на све релевантне републичке и градске институције – да помогну расвјетљавању овог случаја, али и додала да неће одустати од мириних и цивилизованих протеса док кривци за овај злочин не буду иза решетака.
Након окупљања и обраћања на Тргу слободе грађани Требиња предвођени породицом и пријатељима настрадалог Марка кренули су у протестну шетњу – до зграда Окружног суда и Окружног тужилаштва, гдје су упаљене свијеће, али и остављени транспаренти са порукама осуда и оптужби.
protesti-za-Marka4
„Тражимо смјену тужиоца Гордане Шалварице и судија којима је повјерен овај случај. Имамо право да сумњамо у њихову објективност и поштење. До сада нису далеко одмакли са истрагом. Тражимо истину и Марко нас је задужио да истрајемо до краја – они нека кажу кога и зашто штите. Зна се да је било више саучесника, а ко све – то би требало нама они да кажу“, рекао је новинарима након скупа Слободан Ђерић, отац убијеног Марка.
Марков пријатељ и спортски колега Давор Мијовић рекао је да је Марко био „спортиста без мане и страха и кик-бокер који је прије свега поштовао противника“, али и да „у најважнијој бици живота није за противника имао човјека – јер га је убио кукавица, с леђа и мучки, како то кукавице и раде“.
„Нећемо се смирити док правда не изађе на видјело. Цијели град зна да је у ово упетљано осам до десет људи“, каже Мијовић.
На адекватну реакцију надлежних полицијских и правосудних органа апеловао је и предсједник Савјета за спорт Града Требиња и одборник у Скупштини града Дејан Тарана.
„У име свих спортиста града Требиња, Скупштине града и градске администрације, подржавамо све захтјеве – да надлежни органи предузму све какоТребињци, узорни омладинци и спортисти више никада не би били жртве како је то постао Марко“, рекао је Тарана.

„Нисмо се борили за то да нам дјеца страдају у сачекушама и бивају убијана на улицама родног града. Не дозволимо да се губитком једног младог живота изгуби повјерење у Републику Српску, коју смо сви ми, па и Марков отац, заједно стварали“, поручио је окупљеним Требињцима Перо Мишељић испред Градске борачке организације Требиње.
У кратком коментару на протесте и изречене оптужбе, у Окружном тужилаштву Требиње кажу „да интензивно раде на расвјетљавању тешког убиства Требињца Марка Ђерића“, те „да би изношење било каквих чињеница у вези са овим предметом било само на штету истраге“.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар