ХЕРЦЕГОВАЧКИ БОРЦИ ОГОРЧЕНИ: Уколико се до Мале Госпојине не испуне сви захтјеви, протести ће се радикализовати

  • На Тргу палих бораца у Градском парку у Требињу данас се окупило око 200 припадника борачких категорија из цијеле Херцеговине, тражећи бољи положај за ову категорију и живот достојан човјеку.

Предсједник градске Борачке организације Дејан Бодирога рекао је да је тешко и тужно што се борци окупљају послије 25 година од рата.

„Ово је митинг упозорења, да упозоримо да смо ми ти који смо стварали Републику Српску, а не неки појединци“, навео је Бодирога.

Он је истакао да борачке категорије ништа не траже да им се поклања, већ траже правну државу из које неће одлазити њихова дјеца.

Испред Билећке бригаде обратио се Бранко Ковачевић.

„Праштајте мајке палих синова јединаца нама који остасмо живи и све гледамо, а ћутимо, да би живјели ови који образа немају“, навео је Ковачевић.

Он је истакао да те исте мајке треба да праштају и живима јер се продају за ситне паре, али и јер ти синови узалуд падоше јер је, кажу, направише такозвани ствараоци.

„Зашто траже да им се то плати, јер онда је нису створили, него су је продали. Патриотизам и родољубље се не наплаћује“, навео је Ковачевић.

Предсједник Мјесног одбора Горица требињског БОРС-а Перица Вукаловић казао је да је сигуран да ће борци овога пута истрајати, посебно у испуњењу основног права – права на посао и да живе од свог рада.

„У Требињу имамо 400 незапослених бораца и 40 дјеце палих бораца, а сви дезертери су запослени“, навео је Вукаловић.

Он је истакао дасу борци створили РС, а са „ствараоци“ кажу борци хоће заостале плате и дневнице.

„Новца има за све осим за борце“, навео је Вукаловић.

Борци су дефинисали своје захтјеве:

  • Да се обезбиједи законско рјешење да БОРС добије посебан статус,
  • Да сваки борац добија мјесечни борачки додатак, првенствено незапослени борци, као и да се повећају личне и породичне инвалиднине,
  • Да се изврши уплата доприноса за ратни стаж,
  • Да Народна скупштина РС и Влада РС јасно дефинишу помоћ за лица осумњичена или осуђена за наводне ратне злочине и њихове породице,
  • Да се поштује закон о запошљавању борачких категорија,
  • Да исплате за борачке категорије иду преко трезора као приоритет,
  • Да се хитно сазове тематска сједница НСРС на којој ће се усвојити динамика испуњавања захтјева.

Ако се не испуне захтјеви, борци најављују предузимање радикалнијих корака.

Рок за рјешавање захтјева је 21. септембар 2020.

Требињелајв

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар