ПРОСЛАВА ОПЕРАЦИЈЕ ХАЛИЈАРД: Дан кад се Американци клањају српском херојству

  • У Прањанима данас jе обележена 79. годишњица операције „Халијард“, у оквиру које су припадници Југословенске војске у отаџбини (ЈВУО) и локално становништво омогућили евакуацију око 500 савезничких авијатичара оборених изнад тадашње Југославије.

Пише: Предраг Савић, адвокат и писац

Обележавање је почело у Меморијалном  центру на Галовића пољу, где је до пре неколико година била њива са кромпирима, а данас је прелеп споменички комплекс.

Венце су уз интонирање химни САД и Србије, положили  амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, представници  владе и војске Србије и престолонаследник Александар Карађорђевић.

Операција „Халијард“ почела је у марту 1944. године, када је командант ЈВУО генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села.

Прва евакуација обављена је 29. маја 1944, када је са три транспортна авиона ДЦ-3 Дакота из Барија евакуисано 35 чланова британске војне мисије, као и 20 британских и 40 америчких пилота.

У периоду од августа 1944. до фебруара 1945. године авијатичари су превожени у америчке базе у Италији.

Председник  Халијард фондације Џон Капело истакао је, да је прањанска прича – приповест о пријатељству и жртвовању.  У ту причу, каже укључено је 14 музеја у САД. Сви они упознају Америку о подвигу српске војске.

Академија ратног ваздухопловста и представници спашених ваздухопловаца, негују  причу о части, храбрости и жртвовању. Капело је изразио захвалност ђенералу Дражи Михајиловићу, његовим четницима и српском  народу.

Српски министар културе Маја Гојковић изразила је задовољство што се после деценија занемаривања слави овај херојски подухват.

Амбасадор Хил је напоменуо да ова херојска мисија, пример како су некада решавани америчко српски проблеми и како их у будућности требају решавати.

У прањанској православном храму служен је помен јунацима Халијард мисије, док је у локалној ОШ Иво Андрић, организована изложба.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Томо Reply

    Зато нам данас амери враћају на начин да бомбардују земљу и убијају њене грађане и децу. Срам их било. Тако исто мисле да нам одузму Косово и метохију, зато понижавају и негирају србе у БиХ, зато србе понижавају у Црној гори.
    Срам их било.
    Коме они могу бити пријатељи?
    То пријатељи не раде!

Оставите коментар