ПОКЛОН ТРЕБИЊУ: На згради Градске управе свечано откривен СУНЧАНИ ЧАСОВНИК

  • На згради Градске управе свечано је откривен сунчани часовник, дар Географског факултета из Београда Требињцима за славу града и указано гостопримство на научном симпозијуму географа, који је поводом стогодишњице од смрти Јевта Дедијера, у априлу ове године одржан у нашем граду.

Сунчани часовник који носи име Јевта Дедијера, у присуству великог броја славских званица из градова и општина Србије и Републике Српске, заједно су открили градоначелник Требиња Лука Петровић и предсједник Савјета Географског факултета у Београду проф. др Милован Пецељ.

„Он мјери вријеме вјечно, а не морате га навијати. Прохромска игла, која је тачно окренута према сјеверном небеском полу, са својом сјенком показује тачно сунчано вријеме. Када вам стане сат на руци – дођите овдје и према сунчаном часовнику навијте свој сат“, казао је Пецељ додајући да ће се Требиње својим сунчаним часовником сврстати у ред правих европских градова.

„У Европи, у старом свијету не постоји ниједан град а да нема свој сунчани часовник“, казао је Пецељ.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар